TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu'nda yaptırdığı muayene işlemi sonrası ödemeyi kredi kartıyla yapanlardan alınan komisyon ücreti, mahkeme kararıyla haksız bulundu. Tüketici mahkemesi verdiği karar ile komisyon ödemelerinin geri alınacağını belirtti.

Otomobillerin çeşitlerine göre belirli periyodik aralıklarla muayene işlemlerinden geçmesi zorunlu tutulmaktadır. Zorunlu olan bu muayeneler Türkiye'de TÜVTÜRK tarafından gerçekleştirilmektedir.

Yeni Uygulama Miras Haksızlıklarına Son Verebilir Yeni Uygulama Miras Haksızlıklarına Son Verebilir

Özellikle vatandaşlar için karışık ve aynı zamanda uğraş verici bir uygulama olan araç muayenesinde işler daha ilk aşama olan randevu alma sırasında zorlaşıyor. Bununla beraber muayene işlemi sırasında vatandaş kredi kartıyla ödeme yaptığında yapılan komisyon kesintileri tepki konusu oldu.

Ömer Altuntaş isimli bir vatandaşın başına gelen olayda, Trabzon'da 2022 yılı aracının muayenesini yaptırmak için gittiği araç muayene istasyonunda banka kartıyla yaptığı ödemede kendisinden 12,41 TL’lik komisyon ücreti alınma durumunu Tüketici Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme, Altuntaş’ı haklı buldu ve 12,41 TL’lik komisyon ücretinin tüm masraflar dahil edilerek 131 lira olarak ödenmesine hükmetti.

Bireysel başvuru yoluyla yapılan bu işlemde mahkemenin verdiği karar, emsal niteliği taşıyacak. Kararın emsal nitelik taşıması, aynı durumdan mağdur olanlar için hızlı bir süreçle zararlarını tazmin etme hakkı tanıyacak.

Altuntaş, araç muayene ücreti için 450 TL’lik tutarı yanında nakit para olmadığı için banka kartıyla ödeme yaptığını ve kendisinden komisyon ücreti istendiğini belirtti. Mahkemeye başvurduktan sonra haklı olduğu ortaya çıkan Altuntaş, alınan 12,41 TL’lik komisyon ücretinin iadesi yapılacağını ifade etti. Bu durumu farkındalık oluşturmak amacıyla başlattığı girişimle diğer mağdurlara bilgi vermek istediğini belirtti.

Haber Merkezi