"Ödemeyen Yüksek Cezayla Karşı Karşıya!": Değerli Konut Vergisi Son Gün Hatırlatması

BBP Isparta İl Başkanı Görevden Alındı BBP Isparta İl Başkanı Görevden Alındı

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, 20 Şubat tarihinde sona erecek olan değerli konut vergisi beyanname sürecine dikkat çekerek ödemeyenlerin yüksek cezalarla karşı karşıya kalabileceğini açıkladı. 2019'da yapılan yasal değişiklikle düzenlenen bu verginin henüz yeterince bilinmediğine vurgu yaptı.

Yüksel, konut sahiplerinin genellikle vergi beyanında bulunmayı veya ödemeyi atladığını veya unuttuğunu belirtti. Değeri 9 milyon 967 bin lirayı aşan konut sahiplerinin 20 Şubat'a kadar beyanname vermesi gerektiğini söyledi. Elbirliği mülkiyette maliklerin müşterek veya ferdi beyanname verebileceğini ancak müşterek mülkiyette her paydaşın ayrı ayrı beyanname vermesi gerektiğini ifade etti.

Ülke sınırları içinde tek meskene sahip olanların vergiden muaf olduğunu belirten Yüksel, birden fazla dairesi olanların ise dairelerin ayrı ayrı değeri 9 milyon 967 bin liranın altında ise beyan etmeyeceklerini söyledi. Ancak özellikle büyükşehirlerde bulunan dairelerin, rezidansların ve villaların yükselen fiyatları sebebiyle değerli konut vergisine tabi hale geldiğini belirtti.

Beyanname vermeme durumunda para cezası uygulanacağını ve aylık yüzde 3,5, yıllık ise yüzde 42 gecikme faizi uygulanacağını belirten Yüksel, beyannamenin Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı yetkili vergi dairesine verilmesi gerektiğini ve internet ortamında da verilebileceğini ifade etti. Verginin peşin ödenebileceği gibi, 29 Şubat ve 31 Ağustos'a kadar iki eşit taksitte de ödenebileceğini söyledi.

Yüksel, 2022 yılında beyanname vermeyen ve 2023 içinde vergi bakımından cezalı duruma düşen kişilerin pişmanlık uygulamasıyla cezalardan kısmi indirim yaparak vergi idaresi ile uzlaşabildiğini de vurguladı. Değerli Konut Vergisi için vergi dilimlerinin bulunduğunu ve konutun değerine göre farklı vergi oranlarının uygulandığını belirten Yüksel, vatandaşları doğru bilgilendirme ve süreci yönetmeye çağırdı.