Dikkat: 2. El Araç Alırken Kilometre Düşürme Sahtekarlığına Karşı Önlemler

Ülkemizde 5 yaşından büyük ve 150 bin kilometrenin altında olan araçların dörtte birinde kilometresinin düşürüldüğü belirlendi. 

Tüketicilerin bu tür durumlarla karşılaşmamak için dikkat etmeleri gereken bazı ipuçları bulunuyor. Farlarda sararma, kaputta ve ön camda taş izleri gibi belirtiler, düşük kilometreli bir araçta şüpheleri artırabilir. Ayrıca koltuk döşemeleri, cam ve klima kumandaları, vites topuzu gibi detaylara dikkat edilmesi önem taşıyor.

Uzmanlar, araç almadan önce sahibinin araca karşı tutumunu incelemeyi de öneriyor. Şüphe durumunda ise mutlaka kurumsal bir ekspertiz noktasında kilometre tespiti yaptırılması tavsiye ediliyor.

Eğirdir'de Korkunç Kaza: Karavan Şarampole Yuvarlandı Eğirdir'de Korkunç Kaza: Karavan Şarampole Yuvarlandı

Kilometre düşürme hilesine başvuran dolandırıcıların, direksiyon ve koltukları yeniden kaplatarak aşınmaları gizleyebildiği vurgulanıyor. Bu nedenle, TRAMER sorgulamasının yapılması önem taşıyor. Bununla birlikte, aracın beyin sistemine erişerek doğru kilometre bilgisine ulaşmanın en etkili yöntem olduğu belirtiliyor.

Son olarak, kilometre sayacı ve ABS beyni gibi noktalardan kilometrenin düşürülüp düşürülmediği hakkında bilgi veren OBD cihazlarının güvenilir olmadığına dikkat çekiliyor. Kilometre düşürme işlemi yapan ve yakalanan kişilere ciddi cezalar verildiği de hatırlatılıyor.

ISPARTA'DA DA YAPILIYOR

Kilometre değiştirme sahtekarlığı Isparta'da da yapılıyor, Isparta sanayi sitesinde bazı esnafların bu sahtekarlığı yaptığı öğrenildi.

Haber32/Ali Rıza Cesur