Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun, Gaziantep'te ''Bir ambulansta 15 hasta'' haberleriyle ilgili ''Biz Sağlık Bakanlığı olarak gerekli incelemeleri, değerlendirmeleri derhal başlattık. Konu üzerine hassasiyetle gidiyoruz, konuyu takip edeceğiz. Bundan sonra da bu tip şeylere meydan vermemek adına gerekli düzenlemeleri yapacağız'' dedi.

Coşkun, Gaziantep'te yaşandığı belirtilen ve ''Bir ambulansta 15 hasta'' başlığıyla haberlere konu olan olaya ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin acil sağlık hizmeti alanında çok önemli mesafe kazandığını, ancak zaman zaman böyle olayların da yaşandığını söyledi.

Türkiye'nin sağlık alanındaki gelişmesinin Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü'nün çalışmalarında da ortaya konduğuna dikkati çeken Coşkun, ''Bütün bu gelişmelere rağmen aksaklıklarla karşılaşabiliyoruz. Bu aksaklıkların da hızla üzerine gidilmesi ve çözüme kavuşturulması, bir daha tekrar etmemesi için çok titiz bir çalışma yürütmemiz gerekiyor'' dedi.

Coşkun, ''24 Ocak itibariyle Gaziantep'te bir kısım psikiyatrik hastalarımızı Adana'daki sağlık merkezimize naklinde bazı sıkıntılar yaşanmış. Bu durum, hastaların bir kısımının Nur Dağı Bölgesindeki hastaların alınmasıyla olmuştur. Aslında ambulansla ilgili olarak hasta taşımanın standartları belirlenmiştir. Ruh hastalarının taşınmasına ilişkin kriterler de belirlenmiştir'' diye konuştu.

Her tür hasta naklinin belirlenmiş standardı olduğunu ifade eden Coşkun, şunları kaydetti:

''Bu olayda hem ambulans kullanılması yanlıştır hem de birden fazla hastamızın refakatçileriyle birlikte bir araca alınması, huzursuz ve konforsuz şekilde hastaneye nakledilmesi yanlıştır. Bu yanlışlığın mutlaka düzeltilmesi gerekiyor. Biz Sağlık Bakanlığı olarak gerekli incelemeleri, değerlendirmeleri derhal başlattık. Konu üzerine hassasiyetle gidiyoruz, konuyu takip edeceğiz. Bundan sonra da bu tip şeylere meydan vermemek adına gerekli düzenlemeleri yapacağız. Yetkililerle görüştük gereken tedbirleri alıyoruz.''

Aynı ambulansta bulunan 15 kişiyi ''5'i hasta, hasta yakınları ve diğerleri'' olarak açıklayan Coşkun, bu durumun bölgede ambulans sıkıntısından kaynaklanmadığını belirtti.

Türkiye'nin yıllık aldığı ambulans sayının bazı komşu ülkelerin toplam ambulans sayısından fazla olduğuna dikkati çeken Coşkun, ''Bu kararı veren kişinin tasarruf yapma niyeti olabilir mi'' sorusuna ''Belki, mazur görülebilir mi, ama yapmamak lazım, doğru değil. Hasta ambulansla taşınması gerekiyorsa o zaman ambulansla taşımamız gerekiyor, taşınma kriterinde hasta sayımız neyse o kadar taşımalıyız'' dedi.