Probiyotikler, vücutta sindirim sisteminde yaşayan, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan bakterilerdir. Doğada iki tür bakteri bulunur. Bunlar, sindirim sistemi dolayısıyla vücut sağlığını bozan bakteriler ve dirençli bir bedende olması gereken dost bakterilerdir. Yararlı bakteriler, besinlerin sindirilmesini sağlarken, bağışıklık sistemini güçlendirir. Probiyotikler canlı bakterilerdir fakat; ısı, nem, hava, tükürük, safra asidi gibi faktörlerden dolayı yok olurlar.

Yunanca kökenli bir kelime olarak ‘yaşam için’ anlamına gelen probiyotiğin, türleri ve vücuda farklı faydaları vardır. Bunlardan biri Laktobasil’ dir. Yoğurdun ve diğer mayalı gıdaların içinde yer alan bu probiyotik türü, laktozu sindiremeyen kişilere yardımcı olur. Bir diğer probiyotik türü olan Bifidobakteriyum ise, bazı süt ürünlerinin içerisinde bulunur. Birçok bağırsak rahatsızlığını engelleme de yardımcı olur.

Günlük hayatta yaşanılan stres, hastalıklar, enfeksiyonlar, yaş, yanlış beslenme, alkol gibi faktörler, sindirim sistemini olumsuz etkileyerek bağırsak florasının bozulmasına yol açar. Vücut için hayati önem taşıyan bağırsakların gerektiği gibi çalışabilmesi için probiyotiklere ve probiyotik içeren gıda takviyelerine ihtiyaç vardır.

Hazımsızlık ve gaz problemlerinin giderilmesine yardımcı olan probiyotikler, hastalık sonrası hızlı iyileşmeyi sağlayarak, her tür enfeksiyonun engellenmesinde yardımcı olur ve kanserin en büyük düşmanlarından biridir. Bunların dışında, yiyeceklerin bağırsaklar aracılığıyla atılmasına yardımcı olan probiyotikler, huzursuz bağırsak sendromu, virüsler ve bakterilerin neden olduğu bulaşıcı hastalıkları engeller. Tansiyon, kolesterol, depresyon gibi rahatsızlıkları da tedavi ettiği bilinen probiyotikler, insan sağlığı için büyük önem taşır.
Sağlık için faydalı olan ev yapımı yoğurt, doğal probiyotik içeren besinlerin başında gelir. Düzenli tüketiminde, vücuttaki zararlı mikroorganizmalarla savaşan T hücrelerini aktif hale getirerek, bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlar. Bir diğer probiyotik deposu olan kefir, laktoz intoleransı olan kişiler tarafından da rahatlıkla tüketilebilir. Lahana turşusu, beta-karoten, kalsiyum, demir bakımından zengin olmasının yanı sıra, yapısında bol probiyotik bulunur. Zeytin, nar ekşisi, peynir, keçi sütü, şalgam, sirke, boza gibi doğal besinlerde probiyotik ihtiva eder.

Probiyotik mikroorganizma içeren besin takviyelerinin başında gelen Enterogermina, sindirim sistemini iyileştirerek bağışıklığı güçlendirir ve bağırsak dengesinin yenilenmesine yardımcı olur.