Isparta ve çevresinde faaliyet gösteren FolkMedya Araştırma Eğitim ve Danışmanlık firması 4-10 Mart tarihleri arasında yaptığı ve 20 Mart’ta yayınladığı kamuoyu araştırmasıyla Isparta Belediye Başkanlığı seçim sonucunu seçimden 10 gün önce ilan etmiş oldu.

31 Mart’ta gerçekleştirilen yerel seçimler kamuoyu araştırma firmalarının da güvenilirliğini test etti. Ulusal ve yerel ölçekte çok sayıda araştırma şirketi yaptıkları araştırmaları kamuoyuyla paylaştı.   Yapılan araştırma sonuçlarının gerçek seçim sonuçlarıyla çoğunlukla hata payını aşan sapmalara sahip olması nedeniyle araştırma şirketlerinin güvenilirliği büyük yara aldı. Basında ve sosyal medyada tanınmış ulusal araştırma şirketi başlığı altında yayınlanan çoğu araştırma sonucu seçimlerde ortaya çıkan gerçek sonuçlardan çok uzak kaldı. Bu durum kamuoyu araştırmalarının kampanyalarda manipülasyon amaçlı kullanıldığı sorunu akıllara getirdi.

FolkMedya Isparta Belediye Başkanlığı Seçimi için yüzde 3 hata payıyla yüz-yüze görüşme tekniğini kullanarak 4-10 Mart tarihleri arasında 1055 kişinin katıldığı bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonuçları ile gerçek seçim sonuçları araştırma hata payı sınırları içerisinde birebir örtüştü. 

Isparta'da Otomobil Motosikletle Çarpıştı Isparta'da Otomobil Motosikletle Çarpıştı

31 Mart Akşamı ortaya çıkan gerçek seçim sonuçlarına göre oyların yüzde 41.95’ini AK Parti Adayı Şükrü Başdeğirmen, yüzde 21.11’ini CHP Adayı Atakan Yazgan, yüzde 17.68’ini İyi Parti Adayı Ahmet Tural ve yüzde 10.11’ini MHP Adayı Yusuf Ziya Günaydın aldı. Seçimden 10 gün önce yayınlanan araştırma ise kararsızlar dağıtılmadan AK Parti Adayı Şükrü Başdeğirmen’in oyunu yüzde 36.7, CHP Adayı Atakan Yazgan’ın oyunu yüzde 18.1, İyi Parti Ahmet Tural’ın oyunu yüzde 13,8 ve MHP Adayı Yusuf Ziya Günaydın’ın oyunu yüzde 11,9 olarak ilan etmişti. Kararsızlar dağıtıldığında ise AK Parti adayı şükrü Başdeğirmen’in yüzde 42.74, CHP adayı Atakan Yazgan’ın yüzde 21.33, İyi Parti Adayı Ahmet Tural’ın yüzde 16,8 ve MHP adayı Yusuf Ziya Günaydın’ın yüzde 14,19 oy alacağı görülmüştü.    

Haber Merkezi