Isparta Sütçülerde doğal olarak yetişen, mutfakların en sevilen baharatlarından olan kekik, sağlık için de çok faydalı. Beslenme uzmanları, kekik çayının sağlık problemlerine karşı destekleyici de olduğunu belirtiyor.

Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Belence köyü yaylasında doğal olarak yetişen ıhlamur ve kekik çeşitleri, fotoğrafçıların da ilgi odağı oluyor.

Torosların eteğinde yetişen şifa kaynağı kekik ve ıhlamur bitkileri, gezgin fotoğrafçı Mustafa Aksoy tarafından görüntülendi.

SÜTÇÜLER KEKİĞİ

Sütçüler İlçesinde Torosların eteğinde yetişen doğal kekik, kekik yağı ve kekik suyu olarak işlenerek ilaç, kozmetik, parfüm ve sabun endüstrisinde kullanılmaktadır.

Odun dışı orman ürünlerinin başında gelen ve dünya kekik pazarında 'Sütçüler Kekiği' ve 'Tota Kekiği' olarak ün salan yayla kekiğinin, Sütçüler yöresinde yabani haliyle toplanarak %90'ı ihraç ediliyor

İlçedeki Beydilli, Sarımehmetler, Gümü, Çandır, Bekirağalar, Kasımlar ve Kesme köylerinde yoğun olarak bulunan kekiğin hasadı, buradaki vatandaşlarca eylül ayında yapılıyor.

Yöresel olarak Eşek kekiği, Tota kekiği ve Yayla kekiği olarak da isimlendirilen tür özellikle yöre halkı için ticari anlamda da ayrı bir öneme sahiptir. Türün bünyesinde barındırdığı uçucu yağ ve bileşenlerinden dolayı tıp ve eczacılık alanında yaygın bir kullanımının olması türün önemini arttırmaktadır. Çiçeklerinin ve yapraklarının baharat olarak kullanımının yanı sıra, nefes açıcı olarak kullanımı, soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonları gibi hastalıklarda da tedavi amaçlı kullanımları bilinmektedir.

Tıra çarpan kamyonetin sürücüsü yaralandı Tıra çarpan kamyonetin sürücüsü yaralandı

Özge Çelik