Avrupa Birliği fonlarını yatırımcılarla buluşturan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, IPARD 2'nin son çağrısı olan 13'üncü proje çağrı döneminin başvurularını tamamladı. 13'üncü proje başvuru çağrısına Isparta'dan rekor düzeyde bir başvuru yapıldı. Buna göre Isparta, Türkiye'de yatırım ve hibe miktarı açısından 42 il içinde ilk 10'a girerek büyük bir başarıya imza attı. Bu çağrı döneminde toplam yatırım tutarı dört yüz doksan üç milyon Euro olan otuz dokuz proje başvurusu aldıklarını belirten Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Isparta İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü, 39 projeye yüzde 50 ila yüzde 70 arası hibe sağlayacağız. Hibe destek tutarı ise 260 milyon liradır” dedi.

ISPARTA KENDİ REKORUNU KIRDI

Isparta’da Cami İmam Hatibi saldırıya uğradı Isparta’da Cami İmam Hatibi saldırıya uğradı

Gülcü, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu olarak Ağustos ayında çıkmış olduğumuz IPARD iki çağrı IPARD 2'ye hibe destek programının son çağrısı dediğimiz 12'inci çağrı dönemini kapatmış bulunuyoruz. Isparta'da on üçüncü çağrı döneminde çok müthiş bir yine başarı, çok güzel bir rekor. Kendi rekorunu kırdık diyebilirim. 39 proje aldık onun için çağrı döneminde meyve, sebze işleme, et işleme, süt işleme ve hayvancılıkla ilgili modernizasyon projelerinin destekleneceği bir çağrı. On üçüncü çağrı dönemi 39 proje aldık. Söylediğim gibi bu otuz dokuz projenin toplam yatırım tutarı 493 milyon lira. Hibe destek talebi ise eğer bu projelerin tamamı geçmesi durumunda ödeyeceğimiz hibe miktarı 260 milyon lira. Bu bizim Isparta mız açısından son derece güzel bir sonuç. Tabi uzman arkadaşlarımızın gayretli çalışmaları, koordineli çalışmaları, basınımız ile doğru iletişim, güzel bilgilendirme ve üstün gayretlerimiz sonucu yatırımcılarımızın da yatırım iştahı ile birlikte bu başarıyı elde etmiş bulunuyoruz. Hem yatırım tutarı bütçe bakımından hem proje bakımından 42 il içinde yine ilk on içinde olmayı başardık. Isparta olarak bu bizim için çok güzel bir onur, çok güzel bir gurur” diye konuştu.

39 PROJEYE 493 MİLYON LİRA HİBE DESTEĞİ

39 proje başvurusunun yirmi dördünün meyve sebze depolama ve paketleme sektöründen yapıldığına dikkat çeken Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Isparta İl Koordinatörü Profesör Doktor Gülcü, Yatırımcılarımızın 9'unu tarımsal Kalkınma kooperatifi ve yetiştirici birliği oluşturmaktadır” dedi.

Gülcü şöyle devam etti: “Almış olduğumuz 39 projenin dediğim gibi dağılımına baktığımızda yirmi dördünün meyve, sebze, daha çok meyve. Tabii Isparta'da meyve depolama, paketleme, işleme sektörüyle ilgili olduğunu görüyoruz. Bir çok yatırımcımız soğuk hava depolarında ihtiyaçları olan güneş enerji sistemlerini, enerji yatırımlarını yapacaklar, ihtiyaçları olan soğutuculu tırlar vereceğiz bazı yatırımcılarımıza. Bazı yatırımcılarımız depolarında büyük depolama, bazıları plastik saksılar alacak Ciddi miktarlarda paralar tutuyor. Bunlar yine forklift ihtiyacı olanlar forklift ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Dokuz tane tarımsal kalkınma kooperatifimiz bu çağrı döneminde TKDK hibe desteklerinden faydalanacak. Bu da bizim için sevindirici bir durum. Onlar da sahip oldukları süt toplama merkezleri. Çoğu süt toplama merkezlerine yeni soğutuculu tanklarıyla beraber yeni araçlar alacaklar. İnşallah projeleri düzgün ve eksiksiz bir şekilde ise onları da destekleyeceğiz. Bu çağrı döneminde bazı Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerimiz de yine soğuk hava depolarını modernize edecekler, yenileyecekler. Dediğim gibi bu çağrı döneminin ben inşallah ilimiz açısından hayırlı olmasını diliyorum. Bu 39 projenin inşallah tamamının geçmesini ve tüm yatırımcılarımızın desteklemeyi ümit ediyorum, ilimize, ülkemize, yatırımcılarımıza, üreticilerimize hayırlı olsun diyorum”.

Haber Merkezi