Uzun bir süredir açılım ve barış süreciyle ilgili yazılar yazıyorum. Bu sürecin sonucunda Türkiye’de çok şeylerin değişeceğine inanıyorum. Türkiye^de kalıcı bir barışın sağlanması sonucunda Türkiye’nin hem kendi içindeki dinamik yapısı hem de Uluslar arası bakımda hem ekonomik yönüyle hem de siyasi yönüyle daha güçlü bir devlet görünümü sahip olacağını düşünüyorum.

Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergin bir TV kanalında bu süreçle ilgili hukuki ve siyasi yönden bazı değerlendirmelerde bulunmuştu. Orada Sayın Ergin’in bir sözü çok önemliydi. Sayın Ergin konuşmasından ‘Bir daha yeşermiyecek şekilde terörün bitmesi için gerekli adımların bu süreçte yer alacağını’ söylemişti.

Bu söylemin detaylarını ve içerikleri o gün için anlamak gerçekten zordu. Fakat İktidarın bu süreçte güçlü bir yol haritası olduğunu da biliyoruz. Türkiye sadece terörü bitirmekle yetinemez bu süreçte. Bu barış ortamı arkasından da Ülkemizde önemli değişimlerin olacağı açıktır.

Sayın Başbakan’ın Bir tv kanalında yaptığı ‘Eyalet sistemi Türkiye’nin zararına olan bir durum değil’ demesi, zaten bu işin sadece Terörü bitirme çabası değil ondan sonra bir gelişme ivmesi olarak ortaya çıkacağının ipuçlarını vermesidir.

Yıllarca Ülkemizde eyalet sistemi ile ilgili görüşler hiçbir şekilde paylaşılamamış ve konuşulamamıştı. Bir kesim bu sistemi Türkiye’yi böler parçalar olarak hep kamuoyuna yansıtması, bir taraftan terör eylemleri ile son sözü hep Askerlerin söylemesi, Türkiye’nin kendi menfaatleri için en iyi modelleri bulması önünde hep engel olarak ortaya çıkmıştır.

Sürekli merkezci bir zihniyet ile karşı karşıya kalan Türkiye, bu merkezci zihniyetle birlikte Bürokratik Oligarşi duvarları ile sarılmıştı. Bu yeni süreçte Türkiye hem bu duvarları hem de tabularını yıkacaktır. O yüzden bu açılım ve barış süreci önemlidir. Bu süreç sonrası ortaya çıkacak yeni durumlar önemlidir.

Kalın Sağlıcakla.