Ekonomistlerin beklentileri de faizin sabit bırakılacağı yönündeydi; ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı yüzde 45 olarak belirlenmişti.

Mart ayında politika faizinde 500 baz puanlık bir artış yapılmıştı. Bu kararın ardından TCMB, yaptığı açıklamada, mart ayında atılan adımların etkisiyle finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını belirtti. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izleyen Merkez Bankası, politika faizini sabit tutarak enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı bir duruş sergilemeye devam etti.

Açıklamada, mart ayının aylık enflasyonunun öngörülenden yüksek gerçekleştiği, hizmet enflasyonundaki yüksek seyirin ve katılığın, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki enflasyonist baskıları canlı tuttuğu vurgulandı. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörülerle uyumunu yakından takip ediyor.

Merkez Bankası, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdürecek. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı belirtildi.

Kurul, makroihtiyati politikalarıyla piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı korumayı sürdüreceğini açıkladı. Likidite gelişmelerini yakından takip edecek olan Merkez Bankası, gerektiğinde sterilizasyon araçlarını etkin şekilde kullanacak.

Kurul, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirleyeceğini vurguladı. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği belirtilirken, Merkez Bankası'nın kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağı ifade edildi.

Isparta'daki Ücretsiz ve Temiz Tuvaletler Örnek Gösterildi Isparta'daki Ücretsiz ve Temiz Tuvaletler Örnek Gösterildi

Haber Merkezi