HSYK, Paralel Yapı sanıkları amacıyla 'korsan tahliye' neticesinde veren, 2 İstanbul hâkimi ile yasadışı dinleme karşılayıcı polisleri boşaltma fail Şanlıurfa hâkimini açığa aldı

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2'nci Dairesi, çarpış girişimi sanıkları Hidayet Karaca ve vakfedilmiş güvenlik görevlileri gönül rahatlığı hukuka karşıt yerine boşaltma neticesinde verici İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi Hakimleri Metin Özçelik ve Mustafa Başer ile Şanlıurfa H3akimi Habil Kahraman'ı tepkili uçak kararla açığa aldı.

GEREKÇE: KAOS YARATMAK

Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca ve güvenlik görevlileri Ömer Köse, Yurt Atayün ile Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunmuş olduğu sanıklar gönül rahatlığı maruz boşaltma kararları, esbak HSYK gündemine alındı. Aynı biçimde ayrımsız müddet önceki Şanlıurfa'da yasadışı dinleme dolayısıyla tutuklanan polisler amacıyla hukuka karşıt yerine boşaltma neticesinde verici Şanlıurfa Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Habil Kahraman da asamble gündemindeydi. HSYK 2'nci Dairesi bu 3 hâkimin de Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 77'nci maddesine bakarak açığa alınmalarına değişmeyen verdi. Kararın öne sürülen sebebi ise: 'Hâkimlerin ülfet kaosu yaratmaya emekleri ve yargıya bulunan itimatı sarsma girişiminde bulunmaları.' HSYK 2'nci Dairesi, üyeler Mustafa Kemal Özçelik ve Mahmut Şen'in aynasız kalmış olduğu neticesinde amacıyla ehemmiyetli gerekçeler ortaya koydu. Daire neticesinde alırken bu hâkimlerin toplumda yargıya bulunan itimatı sarsma ve ülfet kaosu tekvin gayreti süresince oldukları değerlendirildi. Daire bu gerekçelerle verdiği kararını gine tepkili uçak hızıyla İstanbul'a gönderdi. İstanbul Adliyesi ile meydana getirilen görüşmelerde, bu hâkimlerin neticesinde tebellüğ etmemek amacıyla tabir alabilecekleri uyarısında bulunularak, 'Kararı tebellüğ etmemeleri neticesinde değiştirmez. Bir an önceki maaşlarında muktezi gedik yapılsın ve UYAP'a methal izinleri kaldırılsın' emri verildi.

'BU ISRAR NİYE?'
Verdikleri neticesinde değerlendiren 2'nci Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, Türk yargısında tek ahit yaşanmayan ahval yaşandığının altını çizerek şunları söyledi: 'Hiç kimsenin cürüm el işi özgürlüğü yoktur. Kanuna karşıt kararlar verici hâkimlerin varlığı amme düzeni ve ülfet güvenliği amacıyla acı olacaktır. Yargının emredici hükmüne rağmen, tek yetkisi olmaksızın ve evrakı on paralık bilmeden ayrımsız değişmeyen veriliyor. Bugün de izliyoruz ki ısrarla bu neticesinde uygulamaya çalışıyorlar. Nedir bu ısrarın peşinde saklanan sebep? Bunu da kamuoyunun takdirine bırakıyorum.' Mehmet Yılmaz, süreci yeniden bu yana izlediklerini fakat denetmen raporunu bekledikleri amacıyla kararlarının bugüne kaldığının altını çizerken, 'Bu büyüklüğünde da beklettiğimiz amacıyla kamuoyundan, Türk halkından kusur diliyoruz' dedi. Karara, HSYK üyeliği seçimleri esnasında adları Paralel Yapı ile alay malay mezkûr Mustafa Kemal Özçelik ile Mahmut neşeli aynasız kaldı. Mahmut Şen, hâkimlerin eylemlerinin hukuka akıllıca bulunduğunu savunurken, Mustafa Kemal Özçelik, 'Bizlere dosyayı aldığı kadar tetkik süresi verilmedi. Ceza verilecekse arazi tahrif cezası verilsin' diye alın çıktı. Bu arada HSYK 3. Dairesi ise an toplanıp, hâkimler gönül rahatlığı anket açılıp açılmayacağına değişmeyen verecek.

TALİMATLAR GÜLEN'DEN
HSYK'nın açığa almış olduğu hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer gönül rahatlığı Kurul müfettişlerinin hazırladığı 4 sayfalık ön raporda enteresan tespitler yapıldı. Raporda, şüphelilerle düşün ve gelişim donanması süresince debi etmiş olduğu vurgulanan dü hakimin eylemlerinin meslekten çıkarmayı gerektirebileceği ve bundan dolayı açığa alınmaları gerektiği vurgulandı. Raporda ayrıca, 'Mevcut tutamak hali indinde Fetullah Hoca Efendi teşekkül yapılanmasının direktifiyle debi ettikleri yönündeki matbuat ve neşriyat organlarında arazi meydan çav kapsamları nazara alındığında eylemlerinin ayrıcalığı sebebiyle meslekten çıkarmayı gerektirir ağırlıkta bulunduğu, ilgililerin göreve devamının kaza erkinin iktidar ve itibarına engel vereceği değerlendirilerek ilk evvela görevden uzaklaştırılmalarının akıllıca ayrımsız artırım olabileceği kanaatine varılmıştır' ifadelerine arazi verildi.

Kaynak: sabah.com