almanya türkiye

Federal Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Seibert'e, "Baden Württemberg eyaletinde bonus veren siteler okutulan yerel yardımcı ders kitabında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya'daki Türk toplumuna hakaret içeren karikatürün yer alması Türkiye'de öfkeye neden oldu. Almanya hükümeti, hem Almanya'da yaşayan Türk toplumuna hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren bir karikatüre okul kitaplarında yer vermesini nasıl değerlendiriyor?" sorusu yöneltildi.

Seibert, "Sizin iddia ettiğiniz olguyu ben paylaşmıyorum. Prensip olarak tek tek karikatürleri, 'başarılı-başarısız, samimi-kötü niyetli ya da komik veya değil' olarak burada değerlendirmeyeceğim. Bu ülkede basın, ifade ve sanat özgürlüğü var. Karikatür çizme sanatı da buna dahil. Siyasilerin hoşlarına gitmeyen şeyler konusunda sükunet ile yaklaşmaları elbette en iyisi" ifadelerini kullandı.

Aynı gazetecinin, "Hakaret içerikli bir karikatürün okul kitabında yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Seibert, Almanya'da federal hükümetin görevinin, okul kitaplarının basılmasına izin verme ya da müsaade etmeme olduğunu, bu konuyla eyaletin ilgilendiğini, dolayısıyla bununla ilgili açıklamada bulunamayacağını kaydetti.

Basın ve sanat özgürlüğünün karikatürler içinde geçerli olduğunu kaydeden Seibert, "O okul kitabında başka karikatürler de var. Mesela Almanların yabancılara karşı davranışlarını kısmen çok eleştiren karikatürler de var. Kitabın bütününe bakmak gerekir" diye konuştu.

"Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" adlı gazetede, Kasım 2011'de yayımlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya'da yaşayan Türk toplumuna hakaret içeren karikatürün bir eyalette okutulan yardımcı ders kitaplarında yer verilmesi Dışişleri Bakanlığınca kınanmıştı.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl de konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, Türkiye'nin tepkisi iletilmişti.