Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Amasya Genelgesi ile ortaya konulan ve milli egemenlik ilkesine dayanan irade ve anlayışın, bugünkü modern Türkiye Cumhuriyeti'nin başlangıcını oluşturduğunu bildirdi.
Gül, Amasya Genelgesi'nin yayımlanmasının 92. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Amasya Genelgesi'nin yayımlanmasının, Büyük Atatürk'ün Samsun'a çıkışıyla başlayan milli mücadelenin en önemli aşamalarından biri olduğunu ifade eden Gül, vatanın kurtarılması yolunda tarihi kararlara yer veren genelgenin, milletin bağımsızlık ve özgürlük kararlılığını, ortak sesini yansıtan bir belge olduğunu ifade etti.
Gül, mesajında şunları kaydetti:
''Genelgeyle, milli mücadelenin, milletin birlik ve dayanışmasına dayanan bir hareket olduğu dünyaya güçlü bir şekilde ilan edilmiştir. 'Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır' esası, milli mücadelenin ana prensiplerinden biri olan milli egemenlik ilkesini daha o günden duyurmuştur. Bu bakımdan Amasya Genelgesi ile ortaya konulan ve milli egemenlik ilkesine dayanan irade ve anlayış, hiç şüphe yoktur ki, bugünkü modern Türkiye Cumhuriyeti'nin başlangıcını oluşturmuştur.
Amasya Genelgesi'nin yıl dönümünde, aziz vatanı kurtarabilmek için ecdadımızın hangi imkansızlıklar ve sıkıntılar altında mücadele verdiğini bir kez daha hatırlıyoruz. Bugün Türkiye, geçmişte gösterilen üstün gayretlerin ve fedakarlıkların şuuruyla gelişmesini sürdürmekte ve daima ileriye bakmaktadır.
Cumhuriyet tarihi boyunca elde edilen muazzam başarılar ve büyük bir kararlılıkla gerçekleştirilen dönüşümler, Türkiye'nin Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyini aşma hedefleri doğrultusunda hızla ilerlediğini somut biçimde ortaya koymaktadır. Ülkemizi her alanda yüceltmek ve daha güçlü yapmak, geçmişten geleceğe sürdürülen bir bayrak yarışıdır. Bu yarışın yeni nesiller tarafından da aynı anlayışla devam ettirileceğinden şüphe duymuyorum.
Amasya Genelgesi'nin yıl dönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, dava ve silah arkadaşlarını, Amasya'da alınan tarihi kararlara imza atanları, tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyorum. Bu vesileyle, 1919 yılında Atatürk ve arkadaşlarını büyük bir sevgiyle bağrına basan Amasyalıları da saygı ve şükranla yad ediyor, bütün vatandaşlarıma selam ve sevgilerimi sunuyorum.''