Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Günümüzde birçok ülke tarımda sınır ötesi yatırımlar yapmaktadır. Bu yatırımlar sadece ticaret odaklı bir yaklaşım anlayışıyla değil, gıda güvenliği, karşılıklı fayda ve insani dayanışma esasına uygun olarak yapılmalıdır. EXPO 2016 Antalya bu dayanışma ve işbirliğini geliştirmek için büyük bir fırsattır" dedi.

Bakan Eker ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, EXPO 2016 Antalya Ajansı tarafından Türkiye'de yerleşik yabancı büyükelçilere verilen resepsiyona katıldı.

Eker, burada yaptığı konuşmada, dünyanın en büyük ve en önemli organizasyonlarında biri olan EXPO'nun botanik alanındaki 2016 sergisinin Antalya'da yapılacağını söyledi.

Organizasyonun, katılımcı ülke ve kurumların işbirliğini, ticari ilişkilerini ve yatırım olanaklarını geliştirilmesinin yanında, biyolojik çeşitliliğin ve çevrenin korunması ve bu konularda farkındalığın artmasına katkı sağlayacak önemli faaliyetleri içerdiğine işaret eden Eker, en önemlisi de gıda kaynağı olan tarımın öneminin dünya ölçeğinde daha güçlü hissedilmesine büyük katkı sağlayacağını vurguladı.

Dünyada 850 milyon insan açlıkla mücadele ederken, diğer yandan 500 milyonu obezite olmak üzere toplam 1,4 milyar kişinin aşırı kilo problemi yaşadığına dikkati çeken Eker, adaletsiz gıda paylaşımı ve israfın, açlığın artmasını tetiklediğini ifade etti.

Bu tablonun değişmesinin, ebedi servet alanı olan tarımın ve biyolojik çeşitliliğinin korunması ile mümkün olacağını belirten Eker, "Günümüzde birçok ülke tarımda sınır ötesi yatırımlar yapmaktadır. Bu yatırımlar sadece ticaret odaklı bir yaklaşım anlayışı ile değil, gıda güvenliği, karşılıklı fayda ve insani dayanışma esasına uygun olarak yapılmalıdır. EXPO 2016 Antalya bu dayanışma ve işbirliğini geliştirmek için büyük bir fırsattır" diye konuştu.

Ülke temsilcilerine organizasyona katılım konusunda davette bulunan Eker, şunları kaydetti:

"Geleceği parlak, geçmişi mutlu nesiller yetiştirmek için sizlerin bu organizasyona destek vermeniz oldukça önemli. Dünya çapındaki bu önemli organizasyona ülkelerinizin katılmasını özellikle istiyor ve bekliyoruz. Bu organizasyona katılarak, dünya kültürlerinin barış ve çevre bilinci ortak noktasında birleşmesine, nesillerin çevre bilinciyle yetişmesine, gıda güvenliğinin geliştirilmesine, biyolojik çeşitlilik ve doğal kaynakların korunmasına önemli katkılar sağlayacaksınız" dedi.

Bakan Eker, EXPO 2016 Antalya'ya ilişkin şu bilgileri verdi:

- Türkiye 1851'den bugüne yapılan EXPO'lara ilk kez ev sahipliği yapacak.

- EXPO 2016 Antalya, kendi kategorisinde en üst seviye olan A-1 kategorisinde bir botanik EXPO özelliği taşıyor.

- Ana teması Çocuk ve Çiçek, ana fikri Gelecek Nesiller İçin Yeşil Bir Dünya olan EXPO 2016 Antalya, 23 Nisan 2016'da açılacak ve 6 ay sürecek.

- EXPO 2016 Antalya alanında botanik sergisinin özünü yansıtan birçok yeşil alan ve yapı olacak.

- Katılımcı ülke bahçeleri için yaklaşık 110 dekar bir alan ayrılacak ve bahçeler yıllarca ziyaretçilere açık kalacak.

- Organizasyon için 189 ülkeye davet mektubu gönderildi, 52 uluslararası kuruluşa davette bulunuldu.

Kaynak : AA