AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve MÜSİAD eski Genel Başkanı Doç. Dr. Ömer Bolat, "Merkez Bankası ürkek ve tedirgin davrandı. Geçen hafta Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz indirimi konusunda kendini bağlayan açıklaması, finans baronlarının ve faiz lordlarının döviz talebiyle kuru yükselterek Merkez Bankası yönetimini kıskaca almasına sebebiyet verdi" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerden yüksek gelmesiyle Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 4 Şubat'ta faiz indirimi için toplanmayacağını açıklamasının ardından uzmanlar, faiz indirimine ilişkin süreci değerlendirdi.

AA muhabirine açıklama yapan Bolat, geçen yılın ikinci yarısından bu yana dünyada petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşme eğilimine girmesi, kuraklığın sona ererek bol yağışlı döneminin gelmesiyle tarım ürünlerinde bereketli bir yılın müjdelemesiyle enflasyondaki en kuvvetli iki faktörün devre dışı olmaya başladığını anlattı.

Geçen yıl kasım ayında faiz indirimi için ortamın uygun olduğunu ancak bunun ıskalandığını ifade eden Bolat, geçen yıl aralık ayında ruble krizi nedeniyle herhangi bir faiz indirimi imkanı olmadığını ama bu yılın ocak ayında makroekonomik veriler açısından oldukça uygun bir zemin yakalandığını belirtti.

Gerek cari açık gerekse dış ticaret açığının azalıyor olmasının, enflasyonu besleyen petrol ve doğalgaz fiyatları ile tarım fiyatlarında düşüşün görülmesinin ve dünyada benzer merkez bankalarının ekonomik durgunluğu aşmak için faiz indirimi yapmasının Merkez Bankası'na faiz indirimi için önemli bir fırsat verdiğini vurgulayan Bolat, şunları kaydetti:

"Ancak Merkez Bankası ürkek ve tedirgin davrandı. Geçen hafta Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın faiz indirimi konusunda kendini bağlayan açıklaması, finans baronlarını ve faiz lordlarının döviz talebiyle döviz kurunu yükselterek merkez bankası yönetimini kıskaca almasına sebebiyet verdi. Bir hafta boyunca döviz kuru üzerinden Merkez Bankası'na yapılan kıskaç maalesef başarılı oldu ve Merkez Bankası yeniden faiz indirimi konusunda Para Politikası Kurulu'nu çağırmayı erteledi. Gerek hanehalkı tüketimindeki durgunluk eğiliminin devam etmesi, gerekse dünyadaki durgunluk karşısında merkez bankalarının faiz indirimine gitmesi, bizim ekonomimiz açısından da büyümenin canlandırılması için faiz indirimi acil bir şekilde gerekli kılmaktadır."

Merkez Bankası yönetiminin acilen elindeki bütün politika araçları ile para politikasını yeniden dizayn etmesi gerektiğine dikkati çeken Bolat, dünya ve Türkiye'deki "finans ve faiz lordlarının" döviz kuru üzerinde suni, spekülatif artış Tümbet yaratarak her PPK toplantısından 1 hafta, 10 gün önce kuru yükselttiğini söyledi.

Ömer Bolat, "Böylece Merkez Bankası'nı ürkütüyor, Merkez Bankası da elindeki en güçlü enstrüman olan faiz oranını yüksek tutarak dövizdeki ateşi söndürmeye çalışıyor ama bu artık bir kıskaca döndü. Bir kedi fare oyununa döndü. Bu açıdan Merkez Bankası'nın acilen bir politika ve güven tazelemeye ihtiyacı var. Merkez Bankası olayı sadece kur artışı ya da faizin düşürülmemesi bağlamında değil, elindeki bütün politika araçlarını bir araya getirerek bu konuda rasyonel ve acil bir adım atması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Geçen yıl aralık ayından bu yılın 3. haftasına kadar geçen sürede Sibirya soğukları yaşanmasıyla hem üretimde hem de nakliyede aksamalar olduğunu, ocak ayında gıda fiyatlarında geçici bir yükselişin olduğunu dile getiren Ömer Bolat, enflasyonda yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5'li seviyelerinin görülebileceğini, petrol fiyatlarında ciddi bir yükseliş olmaması durumunda bunun mümkün olacağını anlattı.

Kaynak : AA