Barış Gündoğan - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın itiraflar dönemine başladığını iddia ederek, ''Ne dedim? Ezberini bozdum, kimyasını bozdum, şifresini çözdüm, itiraflar dönemine başladı o artık. İtiraf ettireceğim, bütün hatalarını itiraf ettireceğim onun'' dedi.
Kılıçdaroğlu, Abide Meydanı'nda düzenlenen mitingdeki konuşmasına, Çorumspor forması giyerek çıktı.
İktidar partisinin ''İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün'' şeklinde sloganı olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, ''Çorumspor'u kümeye düşürenler bu memleketi iyi yönetebilir mi?'' diye sordu.
Çorum'u 1980'li yıllardan bu yana takip ettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, geçmiş yıllarda, ''Anadolu kaplanları'' denilince akla ilk gelen kentin de Çorum olduğunu söyledi. İktidarın Çorum'u perişan ettiğini savunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
''Çorum'un 5 milletvekili vardı, 4'e düşürdüler. Ben Çorumspor için küme düşürdüler dedim arkadaşlar uyarıyor, 'kayyuma devredildi' diye. Eğer bir kentin milletvekili sayısı 5'ten 4'e düşüyorsa, kan kaybı var demektir. Madem Türkiye büyüyor, madem herkes köşeyi döndü, bu işsizlik niye? Demek ki halk yoksullaşıyor, birileri köşeyi dönüyor. Biz ne diyoruz? Halkın iktidarında önce halk zenginleşecek. Ne diyordu Adalet ve Kalkınma Partisi? Kim kalkınıyor, Çorumlu kalkınıyor mu? Buraya geldiler vaatlerde bulundular, siz de inandınız. Milletvekili çıkardılar bir değil 2 değil. O milletvekilleri Mecliste çıkıp bir kez olsun Çorum'un sorunlarını anlattılar mı? 'Çorum esnafı, çevre yolu üzerinde Ahi Evran Sitesi kurmak istiyor' dediler mi? O zaman ne yapacaksınız 12 Haziran'da? Sizi kandıran, söz verip sözünü tutmayanları sandığa gömmeye hazır mısınız? Siz hazırsanız Kemal kardeşiniz de hazırdır, hiç endişe etmeyin.
Çorum'u marka şehir yapacaklardı, gelip söz verdiler, milletvekili sayısı düştü. Bu nasıl marka olmak? Buna AKP markası diyorlar. Çorum kendi alın teriyle sanayisini kurdu ama yanlış politikalarla sanayiciyi perişan ettiler.''
Kılıçdaroğlu, CHP iktidarında hiçbir ayrım gözetmeksizin KOBİ'lere, ödedikleri vergi ve sosyal güvenlik primleri kadar, bir yıllık sıfır faizli kredi imkanı sağlayacaklarını belirtti.

-''BÜTÜN PROJELERİMİZ İNSAN ÜZERİNE''-

Kılıçdaroğlu, ''Bizim uçuk kaçık projelerimiz yok, bütün projelerimiz insan üzerine, herkes çalışsın hakça kazansın, bölüşsün, amacımız bu'' dedi.
Son 6 ayda CHP Genel Merkezi'nin bir üniversite merkezi gibi çalıştığını ve her soruna yönelik projeler geliştirdiklerini anlatan Kılıçdaroğlu, projelerini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonuna götürdüklerini, onların da onayladığını bildirdi.
Çorum'un aynı zamanda bir çeltik kenti olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, Osmancık'a pirinç borsası kuracaklarını kaydetti.
Türk çiftçisinin en pahalı gübre, en pahalı elektrik ve en pahalı mazotu kullandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, iktidarlarında çiftçilere mazotu 1,5 liradan vereceklerini söyledi.
Kılıçdaroğlu, ''Sen nasıl yatlara, gemiciklere ÖTV'siz mazot veriyorsun, çiftçinin günahı ne? Çiftçinin mazotunu 1,5 lira yapacağım, bundan emin olun'' diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, AK Parti'nin yeniden iktidar olması durumunda şeker fabrikalarını kapatacağını iddia ederek, CHP iktidarında şeker fabrikalarının kapatılmayacağını bildirdi. Kılıçdaroğlu, iktidarlarında Çorum'u yeniden ayağa kaldıracaklarını belirtti.
Kılıçdaroğlu, ''İktidar partisi 'Çorum'un oyu çantada keklik' diyor. 4 ilçede adliyeleri kapattılar, milletvekili sayısı düştü, artık Çorumlu ayağa kalksın. Orada bir pankart var, 'Tayyip zengin olacaktı, oldu. Hayaldi gerçek oldu' şeklinde bir pankart var. Çorumlu yoksullaştı, o köşeyi döndü'' ifadelerini kullandı.
Emeklilerin hakkını en fazla dile getiren ve savunan kişinin kendisi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, seçimlerde 9 milyon emeklinin tamamının oyunu istediğini söyledi.
YGS'deki şifre iddialarına da değinen Kılıçdaroğlu, ''1 milyon 700 bin çocuğun annesine sesleniyorum. Onlar sizin çocuklarınızın umutlarını, geleceklerini çaldılar. Sizden isteğim çocuklarınızın geleceği ile oynayan AKP iktidarına 'hayır' demeniz. Bunu yapacağız. Zalimin zulmü varsa, halkın gücü vardır, bunu böyle bileceğiz'' diye konuştu.
CHP'nin Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını veren parti olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, ''Aile Sigortası Projesi'' ile de kadınlara ekonomik özgürlük getireceklerini söyledi. Projeyi açıkladıklarında kendisine kaynak sorduklarını, sonra da kaynağın olduğunu gördüklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Sonra dediler ki 'biz daha fazlasını veriyoruz...' Daha fazlasını veriyorsan demek ki kaynak var. Demek ki Kemal kardeşinizin hesap uzmanlığını onlar da kabul ettiler. Demek ki Kemal kardeşiniz halk için çalışıyor'' dedi.

-TELEVİZYON ÇAĞRISI-

Kılıçdaroğlu, meydandaki bir pankarta atıfta bulunarak, Başbakan'a televizyon ekranında buluşma çağrısını yineledi.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, ''Ne diyeyim ben size adam korkuyor, çıkmıyor karşıma. Efendim neymiş, beyefendi ustaymış ben çırakmışım. Daha iyi ya. Usta her zaman çırağı yener değil mi? Usta çünkü ama korkuyor gelmiyor. Neden gelmiyor? Çünkü gelse kim usta kim çırak ben ona göstereceğim. Zaten ezberini bozdum, kimyasını bozdum, şifresini çözdüm, artık itiraflara başladı. Birinci itirafı şuydu: Biz aile sigortasını getirdiğimiz zaman, devletin resmi rakamına göre 12 milyon 715 bin yoksul vardı. Çıktı dedi ki 'siz 12 milyon 715 bin yoksul diyorsunuz, asıl yoksul bundan fazladır, sizin bilginiz yok.' Bilmiyor ki Kemal kardeşiniz hesap uzmanı. 12 milyon 715 bin üzerinden değil, 15 milyon 600 bin üzerinden hesabını yaptık, gelse anlatacağım'' diye konuştu.
Başbakan'ın, bazı bakanlarını yolsuzluk yaptığı için milletvekili listesine koymadığı itirafında da bulunduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
''Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir Başbakan kendi kabinesinde, bakanlarının yolsuzluk yaptığını itiraf etti. Kim itiraf ettirdi, Kemal kardeşiniz itiraf ettirdi. Şimdi söyledim o bakanlara, sizde zerre kadar onur varsa çıkar dersiniz ki 'Bir dakika Sayın Başbakan, sen nasıl benim yolsuzluk yaptığımı söylersin, benim çoluk çocuğum var, benim geçmişim var, beni nasıl böyle suçlarsın' demesi lazım. Dediler mi? Şimdi onu diyemiyorlar gelip bana yalvarıyorlar. Kemal Bey ne olur bizim dürüst olduğumuzu söyleyin. Allah Allah... Bir başka itirafı daha. Demişti ki Hz. Ömer'in adaletinden bahsetmişti, 'O adaletiyle bütün dünyaya nam salmıştır...' Bunu söyleyen Başbakan. Üzerine, ben çıkıp şunu söyledim, 'Arkadaş Hz. Ömer'in adaletinden bahsediyorsan başımın üstüne eyvallah ama sana bir sorum var. Sen kızının düğün davetiyesini devletin uçağı ile götürüp bir başka ülkenin kralına verdin mi vermedin mi?' Bana ağıza alınmayacak küfürler etti. Bende kin yok, Yunus sevgisi var bizde, kin yok bizim kitabımızda, kimseye kin gütmeyiz biz ama diyorum ya Allah büyüktür, hikmetinden sual olunmaz. Kalktı televizyonlarda dedi ki 'Ürdün Kralı'na gittim, devletin uçağı ile gittim. Başbakanlık'ın uçağı ile gittim, yanımda eşim ve kızım da vardı, düğün davetiyesini elden verdim' dedi. Ne diyelim çok şükür itiraf etti. Ne dedim, ezberini bozdum, kimyasını bozdum, şifresini çözdüm, itiraflar dönemine başladı o artık. İtiraf ettireceğim, bütün hatalarını itiraf ettireceğim onun.''

-''SİYASETİN GÜLEN YÜZÜ OLACAĞIM''-

Herkesin huzur içinde, özgürlük içinde yaşamasını istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, ''Kaç yıldır devam eden bir çatışma var. Tek nedeni var, siyaset kurumu görevini yapmadı ama benim sözüm var. Bedeli ne olursa olsun ben bu ülkeye barışı ve huzuru getireceğim. Bu ülkede herkes birbirini sevecek, birbiri ile kucaklaşacak. 7 göbeğimizle uğraştılar; anamızla, babamızla uğraştılar, soyumuzla sopumuzla uğraştılar. Ben Allah'ın kuluyum, ne istiyorsunuz benden? Hırsızlık yapmadım, yolsuzluk yapmadım, yandaş kayırmadım, tek derdim vatandaşa hizmet etmek benim. Ne istiyorsunuz benden? Ülkemi seviyorum, ayrılığı gayrılığı sevmiyorum. Niye birbirimizle kavga ediyoruz, işte siyasetin kirli yüzü bu. Ben siyasetin gülen yüzü, temiz yüzü olacağım. Size güven vermeye çalışacağım, sizin için çalışacağım, sizin için mücadele edeceğim'' diye konuştu.
Miting sonrası helikopterle Sinop'a hareket eden Kılıçdaroğlu, ilköğretime giden bir çocukla kısa süre sohbet etti. Kılıçdaroğlu, çocuktan özellikle matematik dersinde başarılı olmasını istedi.
Kılıçdaroğlu, miting öncesinde ise Çorum Müzesi'ni gezerek, yetkililerden bilgi aldı.