e

IŞİD baskını nedeniyle Kobani'den kaçıp Türkiye'ye sığınan Ezidileri temsil eden bir heyet; Cumhurbaşkanlığı Sarayı ’nda ağırlandı. Bu kabul, kökü Osmanlı hatta Selçuklu dönemine kadar uzanan Türk devlet geleneği çerçevesinde sembolik açıdan önemli. Cumhurbaşkanlığı ’nın kabul programında; Türkçede kullanılan Yezidi ifadesi yerine Ezidi ifadesinin kullanılması da dikkat çekici.

Ezidiler, kökleri Mezopotamya yani Hristiyanlık ve İslamiyet öncesine uzanan dinlere dayanan inanç sistemleri nedeniyle bin seneyi aşan bir tarih kesiti içinde büyük sıkıntılara maruz kalmış bir topluluk. Yezidiler ya da Ezidiler, çoğunlukla Kürtçe konuşan etnik-dinî bir topluluğa ve bu topluluğun Zerdüştlük ve eski Mezopotamya dinlerinden uzanan dinî inançlarına verilen ad. Ezidiler, temel olarak târihte Asurluların bir parçası olan Irak'ın Ninova bölgesinde yaşamaktadırlar. Ermenistan, Gürcistan, Suriye ve Türkiye gibi ülkelerde yaşayan Ezidi toplulukları gittikçe azalma ve Avrupa'ya, daha çok da Almanya'ya göç etme eğilimine girmişlerdi. Ermenistan, Gürcistan, İran, Suriye ve Türkiye'de de cemaatleri bulunan Yezidilerin bugünkü toplam sayısının 800 bin civârında olduğu tahmin ediliyor. Ezidiler, Cumhuriyet döneminde Türkiye ’den de göç etmişlerdi.

Terör örgütü IŞİD; Irak ’ta Ezidi köy ve kasabalarına karşı soykırım olarak adlandırılabilecek saldırılarda bulunmuştu. Sayıları 5 bin dolayında ifade edilen Ezidi kız ve kadınlarına terör örgütü, cariye olarak el koymuş ve bazılarını Orta Çağ çağrışımı yapan pazarlarda satmıştı. Bu insanlık dışı soykırım zulmünden kaçan bazı Ezidi gruplar, Türkiye ’ye sığınmıştı. Hatta Türkiye ’ye sığınan bazı Ezidi gruplar, daha önce Türkiye ’den göç etmiş eski Ezidi köylerine yerleşmişti.

Irak ’taki Kürtler arasında "Ezidi" olarak adlandırılan toplum için Türkçe, Arapça ve İngilizcede, "Yezidi" ifadesi kullanılıyor. Terminolojik olarak "Ezidi'nin kelime anlamı, "Azda/Allah'ın yarattığı kişilik" demek. Kürtçede, Allah'ın diğer bir ismi ise "Yezdan"dır. Bazı tarihçilere göre "Yezidi" kelimesi, Zerdüştlükteki "Yezata" kelimesinden geliyor. Ancak Cumhurbaşkanlığı ’nın resmi programında Yezidi yerine Ezidi ifadesinin kullanılması dikkat çekti.