Kars Valisi Ahmet Kara, dünyada, özürlülük konusunun evrensel normlara oturtulduğunu ve devletlere bu alanda önemli sorumluluklar yüklendiğini bildirdi.
Kara, Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında, engelliliğin insanlığın ortak sorunu olduğunu belirterek, günümüzde engelliliğin gizli veya hayırseverlik konusu olmadığını vurguladı.
Engellilerin topluma dahil edilmesinin bir hak olduğuna dikkati çeken Kara, ''Engelli kişiler de doğuştan sahip oldukları insanlık onurlarına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. Engellerinin, özürlerinin sebebi ve derecesi ne olursa olsun tüm engelliler, tüm vatandaşlarla aynı temel haklara sahiptir'' ifadesinde bulundu.
Sosyal güvenliği olmayan mağdur durumdaki engellilerin temel ihtiyaçlarıyla protez, tekerlekli sandalye, ilaç gibi giderlerinin yine aynı duyarlılıkla çeşitli imkanlar kullanılarak karşılanmaya çalışıldığını ifade eden Kara, şunları kaydetti:
''Milli ve manevi değerlerle yardımlaşma ve dayanışma duygusuna sahip Türk toplumunun varlığı, devletimizin bu konudaki en büyük desteğidir. Dünyada, özürlülük konusu evrensel normlara oturtulmuş ve devletlere bu alanda önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Ülkemizde de engelli vatandaşlarımızın hakları, başta Anayasamız olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Engellilik alanında dünyadaki gelişmeler ve evrensel ilkeler ışığında, özürlülerin sorunlarının çözümü için 7 Temmuz 2005 tarihinde 5378 sayılı Özürlüler Kanunu yürürlüğe girmiştir.''
Tunceli Valisi Mustafa Taşkesen de, yayımladığı mesajında engelli vatandaşlara sağlıklı ve yaşanılabilir bir dünya dilediğini bildirdi.
Taşkesen yayımladığı mesajında, şunları dile getirdi: ''Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arası (Engelliler Haftası) olarak kutlanmaktadır. Bu hafta süresince engellilerin sorunları tartışılır. Sakatlığa sebep olan etkenler açıklanır ve bu etkenlerin ortadan kaldırılması için çareler araştırılır. Engellilerin eğitilebilmeleri ve iş sahibi olabilmeleri için gerekli şartlar oluşturulmaya çalışılır. Toplumumuzda engelli vatandaşlarımızın sayısı oldukça fazladır. Engellilere sahip çıkmak, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak ve yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler almak hepimizin ortak sorumluluğudur. Engellilik, sadece engellilerin ve ailelerinin içinde bulunduğu bir sağlık sorunu değil, sosyal boyutlarıyla hepimizi yakından ilgilendiren ve tüm bireylerin ortak çabasını gerektiren bir konudur. Hayatın değişik alanlarında, engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına göre çeşitli düzenlemelerin yapılması, engelli vatandaşlarımızın yaşamsal faaliyetlere ve sosyal hayata katılımını güçlendirecektir.''
Son yıllarda engellilerin sorunları ve çözümleri konusunda hükümetlerce yapılan düzenlemeler yanında sivil toplum kuruluşları ve hayırsever vatandaşların gittikçe artan faaliyetleri memnuniyet verici olduğunu ifade eden Vali Taşkesen, ''Engelli vatandaşlarımıza sadece bu hafta değil, tüm yaşamları boyunca engin bir sevgiyle sahip çıkmalıyız. Unutmamalıyız ki bizlerde her an engelli olabiliriz. Kendimizi onların yerine koyarak düşünmeli ve engelli insanlarımızın daha rahat yaşayabileceği bir dünya kurmak için herkes elinden geleni yapmalıdır. Bu duygularla tüm engelli vatandaşlarımıza sağlıklı ve yaşanılabilir bir dünya diliyorum'' dedi.