New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ünlü dernek, matbuat özgürlüğüyle ilişik almanak raporunu yayımladı.
 
CPJ'nin almanak raporunda, gazetecilerin Suriye'deki gelişimleri izlem esnasında hayatlarını kaybettikleri, Ebola salgınında sansüre uğradıkları, Mısır ve Etiyopya'da ise hapse atıldıkları belirtildi.
 
Radikal gruplar ve militanlarla mücadelenin gazetecilerin özgürlüklerini kısıtladığı bilgisine yerey sunulan raporda, gazeteciler amacıyla sonuç zamanların en ölümsek ve tehlikeli sürecinin yaşandığı belirtildi.
 
Savaşı seyrederken aşırı az mahfuz yahut elan az ücretle etkin başıboş gazetecilerin sayısının arttığı tamlanan raporda, savaşın gazeteciler amacıyla tabii tehlikelerine belen edildi.
 
CPJ'ye bakarak ayrıca, Nijerya ve Meksika'da militanların medyada elan müttehit araba yerey kabul etmek amacıyla dip ceht göstermesine karşın, hükümetlerin bunu dayanmak istediği belirtilirken, gazetecilerin bu dü ülkede de beyninde kalmış bulunduğu kaydedildi.
 
Boko Haram'ın Youtube'da isteklendirme edildiği, ara sıra Meksika narkotik kartellerinin de müttehit sene eş müttehit yola başvurduğu tamlanan raporda, sabık sene Nijerya'da 200'den müttehit araba kız öğrencinin kaçırılmasından sonraları gazetecilerin hükümet baskısıyla bu mevzuda çav yapmalarının zorla izin verilmediği kaydedildi.
 
CPJ, 27 gazetecinin öldürülmüş bulunduğu 2014 senesinde geçmiş 15 ülkeyi ise şöyleki sıraladı:
 
"Somali'de 4, Suriye'de 3, Pakistan'da 3, Paraguay'da 3, Hindistan'da 2, Meksika'da 2, Brezilya'da 2, Libya'da 1, Yemen'de 1, Gine'de 1, Güney Afrika'da 1, Filistin'de 1, Bangladeş'te 1, Ukrayna'da 1 ve Myanmar'da 1"
 
BASINA SANSÜR
 
Libya'daki kaosun, Ortadoğu'daki genel ağ engellemelerinin ve Singapur'daki sansürün "ince silahları"nın "endişe verici" bulunduğu ve haberciliği engellediği kaydedilen CPJ raporunda, dünyada sansürün uygulanmış bulunduğu geçmiş 10 iklim ise Eritre, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Etiyopya, Azerbaycan, Vietnam, İran, Çin, Myanmar ve Küba halinde sıralandı.
 

Kaynak: HABER7.COM