habertürk

Son bir haftadır Mescid-i Aksa'da şiddetle tırmanan gerilim, İsrail askerlerinin camiye postallarıyla girmesinin ardından son noktaya ulaştı. 1967'den bu yana ilk defa ibadete kapatılan Mescid-i Aksa geriliminin detaylarını Habertürk kanalına çıkan akademisyen Bora Bayraktar anlattı.

Kudüs'ün sadece Filistinliler açısından değil İslam dünyası ve diğer üç din açısından hassas mir mekan olduğunu vurgulayan Bayraktar, "daha önce 4-5 yıl süren bir gerginliğin fitilini ateşleyen Kudüs, bugün de benzer bir noktaya taşıyabilir" dedi.

Kudüs'ün Müslümanlar için önemini anlatan Bayraktar, "Kudüs Mekke ve Medine'den sonra Müslümanlar için en kutsal mekandır. İslam inancına göre Hz. Ensobet Muhammed'in miraca yükseldiği mekandır. Aynı zamanda da Müslümanların ilk kıblesidir. Dolayısıyla tüm Müslüman dünyası bir çok problemle uğraşmasına rağmen hepsini bir kanra bırakıp buraya yoğunlaşacaktır" dedi.

Mescid-i Aksa'da tırmanan gerilimin arkasında İsrail'in gizli politikası olduğunu vurgulayan Bayraktari "Özellikle Ariel Şaron'dan sonra İsrail politikası tamamen sağa kaydı. Böyle bir kompozisyonda tırmandırarak temel hedef olan Kudüs'ün Yahudileştirilmesi meselesi var" dedi.

Bayraktar sözlerini şöyle sürdürdü;

"Her sene Arap nüfusunun giderek itildiğini, azaldığını belli bir noktaya sıkıştığını ve giderek şehrin iki kimlikli yapısının yok edildiğini görüyoruz. Bu Yahudileştirme politikasıdır. Aşırı sağcıların bir hedefi var; Harem-i Şerif'i yıkarak buraya buraya üçüncü tapınağı yapmak.Yıllar önce Netanyahu'yla röportaj yapmıştım ve onun ofisinde bu üçüncü tapınağın krokisi vardı. Yani Netanyahu da bu mantalitede bir insan dolayısıyla bu tür çıkışların yapılması sürpriz değil"