i

Ermenek'teki madende işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili aranan ocağın sahibi Saffet Uyar'ın avukatı Şeref Han, "Biz dün akşam haberdar olduğumuz andan itibaren, dün gece sabaha kadar da yol gelmek suretiyle, Saffet Bey'i getirip şu anda cumhuriyet savcılığına teslim ettik" dedi.

2 işçinin cansız bedenine ulaşılmasının ardından soruşturmayı yürüten Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, Has Şekerler Maden Şirketi ’nin sahibi Saffet Uyar başta olmak 8 kişi hakkında gözaltı kararı aldı. Saffet Uyar, adresinde bulunmadığı için hakkında yakalama kararı çıktı. Aranan Uyar, bugün öğle saatlerinde ifade vermek için Cumhuriyet Savcılığı ’na teslim oldu ve hakkında işlem başlatıldı.

Soruşturma kapsamında dün de Saffet Uyar ’ın işletmeciliğini yaptığı Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi ’ne ait kömür ocağının işletme ruhsatına sahip Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi yöneticisi Adullah Özbey, aynı şirketin işleme müdürü Mehmet Zeybek, teknik nezaretçi Ali Uyar gözaltına alındı. Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi ’nden ise işletme müdürü Yavuz Özsoy, maden mühendisleri Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve iş güvenliği uzmanı Engin Yeti ’nin gözaltına alındığı bildirildi. Ermenek Cenne Linyit Kömürü şirketi yöneticisi Abdullah Özbey ’in ise 1996-1999 yılı arası 20 ’nci dönem Refah Partisi Karaman Milletvekili Abdullah Özbey ’in akrabası olduğu belirtildi. Eski Milletvekili Özbey de aynı adı taşıyan ve gözaltına alınan Abdullah Özbey ’in avukatıyla birlikte adliyeye gelip, isim benzerliği nedeniyle kendisinin gözaltına alındığı şeklinde algılandığını, ancak gözaltına alınanın akrabası olduğunu belirtti.

Gazetecilere açıklamada bulunan avukat Şeref Han, maden sahibi Saffet Uyar'ın, mahsur kalan 18 işçi gibi mağdur olduğunu, suçlunun ise devletin olduğunu çünkü eskiden yapılan imalatların imalat planları ve imalat haritalarının bulunmadığını ve devletin ciddi hatasının olduğunu söyledi. Avukat Şeref Han şunları söyledi: 'Has Şekerlerin sahibi Saffet Uyar da, Has Şekerler de çalışan işçiye kadar hiçbirisi, tepesindeki güvenilir bahis siteleri binlerce tondan haberdar değildi. Üzerinizde tonlarca su olduğunu bilseniz hayatınız boyuncu yaptığınız bütün birikimlerinizi mal varlığınızı o suyun altına yatırır mısınız? Bu davanın mağduru Has Şekerler'in bütün çalışanları, sahibi de dahil, bu kazanın mağdurudur. Saffet Uyar mağdurudur. Çalışan arkadaşlar mağdurudur. Yarısı içeride hayatını kaybetmiş hala içeride ulaşamadığımız madenciler ve aileleri mağdurdur. Yarısı dışarıda tesadüfen o an için dışarıda kalmış kurtulmuş olan maden işçileri bu kazanın mağdurudur.'

Avukat Şeref Han, "Kimdir sorumlusu, ben size bir ipucu vereyim mi? Madende yerin altında kömürü çıkarmak için hayatını veren işçisi bilmiyorsa, mühendisi bilmiyorsa, işvereni, patronu bilmiyorsa kim biliyor. 1995- 97 yılında orada kimin üretim yaptığını, kimin üretim planladığını, üretim planlarının kime verildiği niye oradaki mevcut işletmeci de eskiden yapılan imalatların imalat planları, imalat haritaları yok.

Tepenizde su var, eski imalata gitmeyin, tehlike var diye niçin uyarılmadı, denetleme ve kontrol görevleri yerine getirilmiş mi lütfen halk olarak sorgulayın ki, şimdi Ermenek ’teyiz üç- beş ay sonra Anadolu'nun her bir yerinde kömür çıkıyor, başka bir ocakta yine bir araya gelmeyelim." diye konuştu.

İşçilerin daha önce su sızıntısı olduğu yönünde yöneticileri uyardığı ancak dikkate alınmadığı iddiası üzerine Han, şöyle konuştu: "Maden ocaklarında sızıntılar olur. Ben de araştırdım o konuyu, bu sızıntılar içilebilir nitelikte yeraltı suları değil. Patlayan su yeraltı suyu değil. Gelen su daha önce imalat yapılan eski ocakta biriken ve pis kokulu içilmesi mümkün olmayan, zaten sızmaya başladığı andan itibaren bir anda patlayıp boşalıcak gibi gelecek nitelikteki bir su. Dolayısıyla o bahsettiğimiz sular yeraltı kaynak suları. O kazanın nedeni sızıntı yapan sular değil."


Saffet Uyar'ın olaydan sonra hiç kaçmadığını belirten Han, avukatı alarak daha geçen hafta savcılığa gelip Saffet Uyar'ın her türlü yardımda bulunabileceğini belirttiğini söyledi. Han, Saffet Uyar'ın, 18 işçiyi kendi evlatları gibi gördüğünü ve bu yüzden de fiziksel ve ruhsal durumunun iyi olmadığını belirtti. Saffet Uyar'ın kalp rahatsızlığının bulunduğunu belirten Han, Uyar'ın ifadesinin alınmasına başlanılmadığını diğer mühendislerin ifadesinin alınmaya başlanıldığını söyledi.