MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, Türkiye ’de faizlerin yüzde 20 ’lere yaklaştığını belirterek, “Bu oranlarla yatırım mümkün değil” dedi. Global Katılım Finans Zirvesi ’nde alternatif çözümün masaya yatırılacağını ifade eden Kaan, “Buna ‘insani finans ’ adını verdik. Faizsiz finans sistemini tartışmaya açacağız” diye konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD 97. Genel İdare Kurulu toplantısı için geldiği Aksaray ’da, değerlendirmelerde bulundu. Geçen günlerde 2018-2020 Dönemi Yatırım Programı Hazırlıkları ile İlgili Genelge ’nin açıklandığını anımsatan Kaan, bu yıl itibarıyla ilk çeyrekte yüzde 5, ikinci çeyrekte yüzde 5,2 ’lik büyüme gerçekleştiğine dikkati çekti.

Kaan, üçüncü çeyrekte yüzde 7 ’ye, yıl sonunda ise yüzde 6 ’ya yakın büyüme beklediklerini ifade ederek, “Kredi Garanti Fonu ’nun özellikle piyasayı sübvanse etmesi ve rahatlatması piyasada canlılığa işaret etti. İnşallah güneyde yaşadığımız kaos ortamının da hafiflemesiyle bunun daha da rahatlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Kaan, Türkiye ’de yatırımların önünün açılabilmesi adına sanayici ve imalatçının daha rahat hareket edebilmesi için finans konusunda rahat bir borçlanma imkanının olması gerektiğini aktardı.

MÜSİAD olarak 16-17 Kasım ’da İstanbul Haliç Kongre Merkezi ’nde ‘Global Katılım Finans Zirvesi ’ni düzenleyeceklerine işaret eden Kaan, şunları kaydetti: “Zirveye bu konuda uzman akademisyenler ve ticari hayata yön veren iş dünyasından 10 bine yakın kişi katılacak. Türkiye ’de faizler çok yüksek, yüzde 20 ’lere yakın. Bu oranla iş insanlarının yatırım yapması mümkün değil. Bu zirveyi onun için düzenleyeceğiz. Buna ‘İnsani Finans ’ adını verdik. Faizsiz finans sistemini tartışmaya açacağız. Türkiye ’de katılım bankacılığı yüzde 5 seviyesinde. Bunun daha da arttırılması gerektiğini düşünüyoruz. Faizin bir sömürü aracı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. İş insanlarına, iş dünyasına yüzde 20 ’ye yakın oranda para satmakla Türkiye ’nin kalkınmasının önünde bir duvar örmek aynı değerdedir. Biz insani finansla ilgili yapacağımız kongrede özellikle tarımsal finansmandan, girişim sermayesi fonundan başlayarak kooperatif bankacılığına kadar birçok projeyi masaya yatıracağız. İnsani Finans Zirvesi ’nin Türkiye ’nin geleceğine aydınlık sunacağını düşünüyorum.”