Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) okullarda ''belletici öğretmenlerin'' görevlendirilmesine ilişkin yaptığı yeni düzenlemeye göre, okullarda rehber öğretmenlere belleticilik görevi verilmeyecek.
Edinilen bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Esengül Civelek, belletici öğretmenlerin görevlendirilmesiyle ilgili bir genelge yayımladı.
Genelgede, MEB'e bağlı her tür ve kademedeki yatılı ve pansiyonlu okullardaki ders saatleri dışında öğrencilerin beslenme, barınma ve diğer ihtiyaçları ile ilgili hizmetlerin yürütülmesini sağlamak, eğitimleriyle ilgilenmek, etüt ve ders çalışma zamanlarında karşılaştıkları sorunların giderilmesine yardımcı olmak, pansiyonların tertip, düzen ve temizliği ile ilgili konularda okul yönetimine yardımcı olmak amacıyla ''belletici öğretmenlerin'' görevlendirildiği belirtildi.
Bakanlığa ulaşan yazılı, sözlü ve elektronik ortamda alınan başvurulardan, belletici öğretmen görevlendirilmesine ilişkin iş ve işlemlerde zaman zaman tereddütlerin yaşandığının belirtildiği genelgede, belletici öğretmenlerin öncelikle aynı okulda görevli öğretmenlerden istekli olanlar arasından belirleneceği anımsatıldı.
Okulda yeterli sayıda istekli öğretmen bulunmaması durumunda aynı yerleşim birimindeki diğer eğitim kurumlarında görevli öğretmenlerden istekli olarlar arasından görevlendirme yapılacağı belirtilerek, ''Belletici ihtiyacı, her iki durumda da ihtiyaç kadar istekli öğretmen bulunmaması halinde aynı okulda görevli öğretmenler arasından resen, yeterli sayıda görevlendirme yapılma suretiyle karşılanacaktır'' denildi.
Yerleşim birimlerinden uzakta bulunan Yatılı İlköğretim Bölge Okullarının özelliği dikkate alınarak, ihtiyaç duyulması halinde bu okullarda görevli ana sınıfı öğretmenlerine de belleticilik görevi verilebileceği vurgulandı.
Askerlik görevini öğretmen olarak yürütenlere belleticilik görevinin verilebileceği belirtilerek, valilik veya kaymakamlıklarca Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın ilgili maddesi kapsamında görevlendirilen ücretli öğretmenlere belleticilik görevinin verilmeyeceği kaydedildi.
Genelgede Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği'ndeki ''Eğitim-öğretim kurumlarındaki rehberlik ve psikolojik danışma servislerinde görevli psikolojik danışmanlara yönetim, büro işlerinde, ders, nöbet ve sınav gibi rehberlik ve psikolojik danışmadaki hizmet alanlarıyla ilişkisiz konularda görev verilemez.'' hükmünden dolayı rehber öğretmenlere belleticilik görevi verilmeyeceği bildirildi.
Yapılan yeni düzenlemeyle, 17 Aralık 2007 tarihinde belletici öğretmenlerin görevlendirilmesine ilişkin yayımlanan genelge yürürlükten kaldırıldı.