Saldırılar bölgede yatırım ve ticareti durdurdu. 54 milyon liralık 13 yatırım projesi askıya alındı. Tur şirketleri ise GAP turlarını iptal etti.

7 Haziran seçimleri sonrasında terör saldırılarına hız veren PKK, sivil ve askerlere yönelik katliamları dışında Doğu ve Güneydoğu bölgesini ayağa kaldıracak dev projeleri de hedef alıyor. Son 3 ayda baraj inşaatları ve boru hatlarına 20 ’ye yakın saldırı düzenleyen terör örgütü, bölgede yapılan projelere yük taşıyan TIR ve kamyonları bile hedef almış durumda. Yaşanan bu gelişmeler yatırımcıları da tedirgin ediyor. Haziran-temmuz arasında Doğu ’da 54 milyon liralık 13 proje iptal edildi. Ayrıca Diyarbakır ’da yapılması planlanan 3 HES projesi müteahhit firmaların vazgeçmesi sonrası askıya alındı. Bölge esnafı da yaşanan terör saldırılarından oldukça şikayetçi. Diyarbakır, Hakkari, Şırnak gibi illerde çalışan bölge esnafı terör nedeniyle aylardır iş yapamaz hale geldi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin Esnaf ve Sanatkarlar Birliği başkanları HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile bir araya geldikleri toplantıda “Polis, asker, gerilla ölümü duymak istemiyoruz. Siyasetçiler yumuşak dil kullanmalı. Türkiye geriye dönmekle bir şey kazanmaz. Barış süreci devam etmeli. Bu ülkeden kopma şansımız yok” açıklamasında bulunmuştu.

3 HES projesi askıya alındı

Terör saldırıları çözüm süreci ile başlayan ekonomik kalkınmaya da zarar veriyor. Haziran ayında Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yatırım yapmaktan vazgeçen şirket sayısı 13 ’ü buldu. Yatırım teşvik belgelerini iptal eden şirketlerin bölgeye yapacağı yatırımların toplam tutarı 54 milyon 732 liraydı, ayrıca 222 kişiye de istihdam sağlanacaktı. Öte yandan Diyarbakır ’da Dicle Nehri üzerinde yapılacak olan ve EPDK ’nın onayladığı 3 HES projesi, projeyi yapacak firmaların vazgeçmesi nedeniyle iptal edildi.

GAP TURLARINA GİDEN YOK

Türkiye ’de son aylarda yaşanan terör saldırılarından turizm sektörü de yara aldı. Gelen turist sayısı hızla düşerken, Doğu bölgelerine tur düzenleyen şirketler programlarını iptal etti. Tur şirketleri yetkilileri bölgeye düzenlenen turların tamamının iptal edildiğini söyledi. Almanya, İtalya, İngiltere ve Rusya, vatandaşlarına ‘Türkiye ’ye gitmek riskli ’ uyarısı yaptı. Bu uyarının ardından rezervasyon iptalleri de başladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarını, Şırnak, Mardin, Kilis, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Siirt, Tunceli ve Hakkari illerine gitmemeleri konusunda uyardı. Rusya ise Türkiye ’deki terör eylemlerinin ‘Aktif hale geldiği ’ açıklaması yaptı ve vatandaşlarını Türkiye seyahatlerinde dikkatli olmaları konusunda uyardı.

GELECEĞE YÖNELİK  UMUTLAR AZALIYOR

Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal: “Çözüm süreci sadece bölgemizin değil, ülkemizin sorunu. Ekonomik sonuçlarını da birlikte yaşıyoruz. Mesela turizm gelirlerimizde yüzde 10 ’u aşan geri çekilme söz konusu. Ülkemizden bir sermaye çıkışının başladığını görüyoruz. Çözüm sürecinde neredeyse sona yaklaşılması, geleceğe yönelik umutların azalmasına yol açıyor. Yatırım giderse, hepimizden gider. Eksilirsek, beraber eksiliriz. İşadamımız, esnafımız yoksullaşırsa, doğusuyla batısıyla hepimiz yoksullaşırız.”

Kaynak : Kaan Zenginli - Star