Taslak halindeki planda, yakıt vergileri, araç vergileri, park ücretleri ve sıkışıklık ücretlendirmesinin düşük emisyon bölgeleri yaratacağı belirtilerek, “Park ücretleri park talebini, ücretsiz parklara göre yüzde 10-30 oranında düşürebilir” denildi ve İngiltere ’deki uygulamalar bu konuda örnek gösterildi.

Evden çalışma ve telekonferans yöntemlerinin de yakıt tasarrufu sağlayabileceği belirtilen taslakta, sanayiciler için de ‘iklim değişikliği vergisi ’ önerisinde bulunuldu.
Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı Taslağı görüşe açıldı. Taslakta, trafik için de sıkışık trafik ve park ücreti gibi bazı tasarruf önerileri getirildi.

Londra ’da başarılı oldu

Taslakta; yakıt vergileri, araç vergileri, park ücretleri ve trafik sıkışıklığı ücretlendirmesinin düşük emisyon bölgeleri yaratacağı belirtilerek, “Park ücretleri park talebini, ücretsiz parklara göre yüzde 10-30 oranında düşürebilir. Teorik bonus veren siteler çalışmalar özel bir karayolu ücretlendirme sisteminin önemli faydaları olabileceğini göstermiştir. Londra ’da 2003 yılındaki trafik verileri 2002 ile kıyaslandığında, sıkışıklık ücretinin uygulamaya sokulması, ücretlendirilen bölgedeki trafikten kaynaklanan CO2 emisyonlarını yüzde 16 azaldığı görünmektedir” denildi.

İşe gitmeme tasarrufu

Evden çalışma ve telekonferans yöntemlerinin de enerji tasarrufu sağlayabileceği belirtilen taslakta, “Evden çalışma günlerinde araç kullanımı yaklaşık yüzde 50-70 düşmektedir ve uzun mesafe seyahat edenler için uzaktan çalışma özellikle çekici hale gelmeye başlamaktadır” denildi.

Sanayiciye ek vergi

Taslakta, sanayi sektörü için de vergi önerilerek şunlar kaydedildi:
“İklim Değişikliği Vergisi, ülke genelinde evsel olmayan kullanıcılara sunulan enerji üzerinden alınan bir vergidir. Amacı enerji veriminin arttırılması ve karbon emisyonlarının azaltılması için bir teşvik sağlanmasıdır. İklim Değişikliği Vergisi; sınai, ticari, zirai ve kamu hizmet sektörlerinde ticari tüketicilere aydınlatma, ısıtma ve enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere arz edilen vergilendirmeye tabi emtialar üzerinden tahakkuk ettirilir, vergilendirmeye tabi emtia doğalgaz ve elektriği kapsar. Uygulamanın çeşitli ücret indirim oranları ile zenginleştirilmesi ve etkisinin artırılması da mümkündür. Şirketler kendilerince önerilen enerji verimliliği projelerini uygulayarak elektrikte yüzde 90 ’lık bir azalma, doğalgazda yüzde 65 ’lik bir azalma sağladıkları takdirde bir iklim değişikliği vergisi tarife indirimi alabilir.”