Türkiye’de faaliyet gösteren en iyi bozacılar araştırıldı. Hürriyet Gazetesi Gastronomi yazarları tarafından, Isparta’da 30 yıldır salep – boza işiyle uğraşan ve ünü Isparta dışına taşan Günnaz Salep – Boza işletmesi Türkiye genelinde en iyi bozacılar arasında yer aldı.

*Akla ilk gelen yer

1 - Vefa Bozacısı, İstanbul

Fatih’te, eski otantik binasında servis veriyor. Kuruluşu 1876 yılına dayanıyor. Adeta bu içecekle özdeşleşmiş, boza denince akla ilk gelen yer. Ebru Erke ve Defne Ertan Tüysüzoğlu’nun favorisi. Koray Günyaşar’a göre mayhoş boza sevenlerin gözü kapalı tercihi. Ayfer Yavi de öneriyor.

*Mısırdan üretiyor

2 - Karakedi Bozacısı, Eskişehir

1925’te Hacı Tahir Ürersoy tarafından helvacı olarak faaliyetine başlamış, Koray Günyaşar “Şehirde uğranması gereken noktalardan. Her bardakta çok belirgin bir tazelik hissi var” diyor. Bozayı mısırdan üretiyor. Ebru Erke ve Asuman Kerkez öneriyor. 

*Tatlısını sevenlere

3 - Suadiye Balaban Dondurma, İstanbul

Merkezi Lüleburgaz’da. Edirne ve Tekirdağ’da şubeleri var. Ayfer Yavi “Darı ve mısırdan üretiyor. Geleneksel mayaları sayesinde koyu kıvamlı, yarı tatlı ve hafif mayhoş” diyor. Koray Günyaşar’a göre tatlı boza sevenler için ideal. 

*Bir gün mayalanıyor

4 - Şemikler Bozacısı, İzmir

Karşıyaka’da. Ayfer Yavi “Makedonyalı aile 1978’den beri 3 tahıldan boza yapmaya devam ediyor” diyor. Boza kaynatıldıktan sonra bir gün mayalanıyor. Önünüzde bardağa doldurup tarçın ve leblebiyle sunuyor. Salih Seçkin Sevinç de öneriyor.

*Kahvelisi, fındıklısı...

5 - Velimeşe Bozacısı Önder, Tekirdağ

Mübadele zamanında bölgeye yerleşenler boza ustalığını geliştirmiş. Salih Seçkin Sevinç “İlçede pek çok bozacı olsa da en ünlüsü burası” diyor. Klasiğinin yanı sıra kahveli, damlasakızlı, fındıklı gibi değişik çeşitler de yapıyorlar. 

*Kaşıklaya kaşıklaya

6 - Günnaz Salep Boza, Isparta

Ufak, samimi bir dükkânda hizmet veriyor. Bozalarının kıvamı koyu, kaşıklamaya daha uygun. Salih Seçkin Sevinç “Isparta’ya gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken enfes lezzetlerden” diyor. Koray Günyaşar da öneriyor. 

*Helvadan boza...

7 - Soydan Boza, Bilecik

Pazaryeri ilçesinde. Salih Seçkin Sevinç “Özel taş değirmenlerde ezilen susamdan yapılan tahin ve şekerle hazırlanan Pazaryeri helvasından boza yapıyorlar. Bulgaristan göçmeni bir aile tarafından 82 yıldır işletiliyor” diyor. 

*Meyveli çeşitleri de var

8 - Ömür Bozası Pastanesi, Bursa

Pek çok kültüre ev sahipliği yapan ilimiz bozasıyla da öne çıkıyor. Salih Seçkin Sevinç “Bursa’da birçok bozacı var ama Kent Meydanı’ndaki bu pastaneninkini içmenizi mutlaka öneririm” diyor. Yoğun kıvamlı hazırlıyor. Meyveli boza çeşitleri de var. 

*En eskilerden biri

9 - Ali Koka Boza, Sakarya

Adapazarı’nda. Kurucusu Ali Koka 1884’te boza ve limonatacılık yapmaya başlamış. Koray Günyaşar “Balkan kökenli boza dükkânı. Özellikle soğuk havalarda yolu uzatıp Sakarya’ya girme sebebi” diyor. 

*Hem ekşi hem tatlı

10 - Beyaz Saray Dondurma ve Boza, İstanbul

Ülkelere ihracat verileri yayından kaldırıldı Ülkelere ihracat verileri yayından kaldırıldı

Fatih’te Kocamustafapaşa’da. Ufacık bir dükkânda servis veriyor. Hem tatlı hem ekşi boza yapıyor. Küçük cam bardaklarla leblebiyle birlikte ikram ediliyor. Yazın dondurma satışları da var. Koray Günyaşar’ın önerisi. 

Özge Çelik