Süleyman Demirel Üniversitesinin Baka’ya sunduğu Gül Vadisi projesini çoğunuz biliyordur. Sayın Rektör İbicioğlu’nun seçimlerden hemen sonra basın toplantıları yapıp projeci bir üniversite olacağız sözlerini hepimiz hatırlıyoruz.

Sayın Rektör göreve geldikten kısa bir süre sonra Süleyman Demirel Üniversitesi Baka’yı tabiri caizse proje yağmuruna tuttu. O Projelerden biri olan Süleyman Demirel Üniversitesi girişindeki Sabancı Kız Yurdunun altı ve karşısı olmak üzere Gül Vadisi diye bişey ortaya atıldı.

Bu proje ile ilgili Üniversitesi birde Master planı yapmış. Ben projenin Isparta’ya hiçbir katkı sağlamayacağı düşünmeye başladım. Hem katkı sağlamayacak hem de devletin 20 milyon TL gibi önemli bir parası boşu boşuna çöpe gideceğini düşünüyorum.

Bilindiği üzere bu proje’de Baka’nın sağlayacağı katkı payı ilk önce 8 Milyon Tl iken sonradan bakıldı ki bu para yetmez, bunu 10.60 Milyon Tl yapalım demişler. Şimdi diyeceksiniz ki sen 20 milyon Tl diyorsun proje’ye aktarılacak Baka’dan kaynak 10.60 Milyon Tl, Nasıl Oluyor? Şöyle oluyor; Şimdi başta aktarılan 8 Milyon Tl’nin yetmemesi üstüne 2.6 Milyon Tl daha ekleniyorsa, demek ki zaman içinde bu parada yetmez bir 3 Milyon Tl daha verin diyecekler, oda yetmedi bir 2 Milyon Tl daha verin diyecekler, ee şimdi proje tamamlanamıyor bu yatırım böyle atıl mı kalsın bir 2 milyon TL daha verin diye diye bu iş 20 Milyon TL’yide geçer ama ben yine iyimser bir tablo ile 20 Milyon Tl diyorum.

Siz bir proje yaparken bu işin ne kadara tamamlanacağını hesap edemiyorsanız sonradan yetmez biraz daha ver diyorsanız zaten siz bu proje’yi başlamadan öldürdünüz.

80 dönüm arazi üstüne kurulması hedeflenen bu proje’de Rektör Yardımcısı Sayın İskender Akkurt’un yönetiminde 30 Akademisyen bu projede görev yaparken, Akademik Sorumlu olarak Sayın Hasan Özçelik ve Kurumsal Sorumlu olarak Gülar belirlenmiş. Projedeki amaç gülcülük sektörüne ivme kazandırmak, sektöre güç birliği katmak ve Ticaret ve Turizm gelirlerini artırmak olarak belirlemişler. Tabi bu ifadeler kulağa çok hoş geliyor.

Proje için Master plan hazırlanırken Gül Vadisi yapıp’ta yanına bir Gül Kulesi koymayalım mı diye düşünmüşler ve Gül Kulesi yapmaya karar vermişler. Fakat Kule yapımı içinde şöyle bir sorun ortaya çıkmış. Kule kaç katlı olacak? Önemli bir sorun tabii. Her şeyi dört dörtlük yaptık şimdi kulenin kaç katlı olacağı karşımıza çıktı. Isparta’nın plakası kaç 32 o zaman fazla düşünmeyelim kuleyi 32 katlı yapalım demişler. İyi ki bizim plakamız 89 filan değil. Eğer öyle olsaydı bu kule 89 katlı olurdu herhalde. Üretici tarafımız mükemmel çok seviyoruz yeni şeyler üretmeyi.

Bu proje bitince bu proje ile yapılan sanat eserlerinin yıllık gelirinin 4 milyon TL olacağını düşünmüşler. Şimdi 20 Milyon Tl’ye mal ediyorum, yıllık 4 Milyon Tl kazanıyorum, çok güzel iş bence 5 yılda amorti ediyorum yaptığım yatırımı. Eğer durum böyle ise Isparta’da iyi hesap yapabilen bir işadamı yok demektir. Böyle güzel ballı bir işi niye Üniversite yapıyor da şehrimizden veya şehir dışından iş adamları gelip talip olmadılar şimdiye kadar diye de kendime soruyorum?

Şimdi işin özüne gelelim lafı fazla uzatmayalım; bu yukarıdakilerin hepsi hikaye bunların hiçbir olmaz bu projede olmaz, Olursa ne olur Devletin 20 Milyon TL’si boşa gider. Boşa gidince Sayın Rektör bu parayı cebimden öder mi ödemez, Desteği sağlayan Baka cebinden öder mi ödemez, kim öder? Bu yazıyı okuyan sizler ve yazan ben öderiz. Başka’da kimse ödemez.

Bu paraları, böyle önemli kaynakları bu tür gerçekçi olmayan yatırımlara aktaranlar, biz bu parayı Esnaf’a faizsiz kredi olarak versekte 2 bin’ e yakın işletme bir nefes alsın derler mi? Demezler.

Kalın Sağlıcakla.