Vali Aydın Baruş ilçe çalışma ziyaretleri kapsamında Eğirdir ilçesine gitti. İlçede muhtarlar toplantısı düzenleyen Vali Baruş, ardından Serpil ve Yuvalı köylerine giderek vatandaşlarla bir araya geldi.

İlk olarak İlçe merkezinde bulunan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nde köy ve mahalle muhtarlarıyla bir araya gelen Vali Baruş’un açıklamalarının ana maddesi Eğirdir Gölü’nde devam eden su sorunu oldu.

Açıklamasında geçtiğimiz Kasım ayında düzenlenen Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu’nda alınan, Eğirdir Gölü’nden su alan yerlerde yeni meyve bahçeleri kurulmaması ve tek yıllık bitki dikilmemesi kararlarını açıklayan Vali Baruş, bu konuda muhtarların vatandaşları bilgilendirmesini istedi.

Vali Baruş, “Sizlerin de malum olduğu üzere özellikle son 5-6 yıldır yaşanan kuraklıklar, yeterli yağış gelmemesi, Eğirdir Gölü’nü besleyen su kaynaklarının yeterli suyu sağlayamaması nedeniyle su seviyesinde önemli düşmeler oldu. Bu yıl da minimum kot seviyesinden aşağıya düştü. Bunda en önemli etken buharlaşma tabi. Eğirdir Gölü bizim için hem önemli bir sulama kaynağı hem de Isparta merkezin içme suyunu sağlayan önemli bir kaynak. O açıdan bu gölü kesinlikle çok iyi korumamız gerekiyor ve elimizden gelen her türlü tedbiri alma zorunluluğuna itiyor. Bu konuda bütün muhtarlarımızın, çiftçilerimizin dikkatli olması lazım.

Özellikle sulama konusunda suyun israf edilmemesi, sadece ihtiyaç nispetinde verilmeli ki önümüzdeki yılların ne getireceğini bilemiyoruz. Çok daha kötü koşullarla karşılaşabiliriz. Bu son 5-6 yıldır düşen ortalama yağışlar ve gölün su seviyesindeki azalma önümüzdeki yıllarda bu kötü ihtimalle karşılaşma durumumuzu ortaya çıkardı. Bunun yanında yeni kurulacak meyve bahçeleriyle ilgili de su verilmemesi kararı aldık.

Yani bu kuraklık komisyonu kararından sonra artık yeni bahçe kurulmasını istemiyoruz. İstemiyoruz derken çiftçilerimiz tabii ki mülkiyet kendilerinin üzerinde filan dikebilirler ama o fidanlara su gelmeme tehlikesiyle karşı karşıyalar. Özellikle bu sıkıntılı dönemleri atlatana kadar böyle bir yola tevessül etmemek gerekiyor. Ayrıca yine tek yıllık bitkilerin ekimini geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kısıtladık, maalesef onlara da sulama suyu veremeyeceğiz. Biz önümüzdeki sulama sezonunda meyve ağaçlarımızı ayakta tutmak, en azından zaruri ihtiyacı olan suyu vermek için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz” dedi.

Konuşmasının devamında kimsesizlerin ilgili kurumlara bildirilmesi, su tasarrufu, eğlencelerde silah kullanılması, telefon dolandırıcılığı ve kadına yönelik şiddet konularında bilgilendirmede bulunan Vali Baruş, bu konularda da muhtarların duyarlı olmalarını istedi.

60 Metrekarelik Arazi Küle Döndü 60 Metrekarelik Arazi Küle Döndü

Ardından Serpil köyüne geçen Vali Baruş, vatandaşlarla bir araya gelerek talep ve önerileri dinledi. Vali Baruş burada da tasarruflu su kullanımına dikkat çekerek “Bizim temel amacımız köylerimizde tarımın devam ettirilebilir olması bunun için su kaynaklarının etkin olarak kullanılabilmesi gerekiyor. Bu açıdan damlama sulama sistemin kullanılması önemli lütfen aşırı sulama yapmayalım” dedi.

Daha sonra köyde bulunan yörük çadırını ve mantar üretim tesisini ziyaret eden Vali Baruş köyde son olarak ilimizin önde gelen meyve paketleme tesisi Ana Meyve’yi ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Buradan Yuvalı köyüne geçerek vatandaşlarla buluşan Vali Baruş, yaptığı konuşmada köylerdeki yaşamın devam etmesinin önemine vurgu yaparak herkesin ata topraklarına sahip çıkması gerektiğini söyledi. Buluşmada vatandaşların talep ve önerilerini dinleyen Vali Baruş ardından köy okulunda incelemelerde bulundu.

Köy ziyaretleri sonrasında Eğirdir ilçe merkezine geçen Vali Baruş, ilçede yapılacak olan 300 kişilik KYK yurdu inşaat alanında incelemede bulunarak Gençlik ve Spor İl Müdürü Mahmut Danayiyen ve yüklenici firma yetkilisinden bilgi aldı.

Vali Baruş ilçede son olarak Türkiye Muharip Gaziler Derneği Eğirdir Şubesi’ni ziyaret ederek Şube Başkanı Hüseyin Koçaslan ve üye gazilerle bir araya geldi.

Valilik Bülten