30 yıl önce cep telefonu hayal bile edilemez iken 1990 yılların başı ile cep telefonları hayatımıza girmiştir. Kişinin yüzünün bile belli olmadığı fotoğraf çeken telefonlar da yok artık dedirtmiş ve bununla da yetinmeyen insanoğlu pikselleri yükseltmiştır. Daha sonra akıllı telefonlar ile birlikte internette mobil uygulaması başlatılmış GB’lar, pikseller, çekirdekler  derken teknolojinin nereye geldiği artık malumdur. Hayal bile edilemeyenler vücut bulmuştur. Şimdi ise yapay zekalı robotlar, yapay zekalı telefonlar üretilmiş ve insanların kullanımına sunulmuştur. Bize şirinlik yapan, merhaba diyen, bize yemek servisi yapan ve şuan da da sizinle iletişime geçebilen yani sizin sorduğunuz sorulara cevap verebilir hale gelmiştir. “Yani halk arasında söylendiği gibi robotla iki beşlik bozabilirsiniz.”  Yine aynı şekilde yapay zekalı telefonlar da cihazların birbirini tanıması da oldukça heyecan vericidir. Buraya kadar her şey normal ve ben teknoloji karşıtı birisi değilim.

Bu yapay zekalı robotlar aldıkları komutları uygulamakta. Yani yemek servisi yapsın diye proğramlıyorsunuz, belli bir manyetik alan üzerinde gidip size yemek servisini yapıyor. Ancak bu robotlara sokağa çık 100 kişiyi öldür, havaalanında 1000 kişilik bir grup gördüğünde kendini infilak ettir diye komut verildiğinde neler olur hiç düşündünüz mü?

Ben burada madalyonun diğer tarafından bakmak istiyorum. Şuan da Amerika, Japonya, Çin ve Rusya yapay zekalı robotlar üzerinde çalışmaktadır. Amerika’nın yapay zekalı robotu başka bir ülkede bu tür eylemleri yapması halinde ben Amerika’nın cevabını şimdiden tahmin edebilirim. Bizim robotumuza saldırmışsınız, Amerika’nın çıkarları tehlikede olduğu için böyle bir eylem yapmıştır. Denilecektir. Ya da her neyse Amerika zaten bir bahane üretir.

                Ülkeler nükleer silahsızlanma adı altında birbirlerine anlaşmalar imzalatmaya çalışmakta, hatta bunu imzalamayanlara yaptırımlar uygulamaktadır. Bence bu nükleer silahsızlanmanın yanında bu tür yapay zeka ve ötesi için anlaşmalar da imzatılmalı ve bunlar resmi olarak kayıt altına alınmalıdır. Sanırım hiçbir ülkede bir robotun işlediği ceza ile ilgili yaptırım yoktur diye düşünüyorum. Tabiî ki bu robotu üretenlere bir yaptırım mutlaka uygulanacaktır.

                Artık bizimde Türkiye olarak teknoloji anlamında  son 17 yılda attığımız büyük adımlar sayesinde şuanki teknolojilerin bir adım üzerine çıkarak terörizmle mücadele alanında bunları kullanmalıyız. Yani kurşun geçirmez bir gövdeden yapılmış ve paraşüt ile atlayabilen bir robot neden yapılmasın. Artık bunların yapılabilir olduğunu düşünüyorum.