• Yılbaşından itibaren birçok vergi ve ücret yüzde 60'a yakın artacak.
  • Yeniden Değerleme Oranı (YDO) belirlemeleri Ekim ayındaki Yİ-ÜFE artışına bağlı olacak.
  • Cumhurbaşkanının vergi ve harçlarda değişiklik yetkisi bulunuyor, ancak genellikle YDO ortalama artışa göre belirleniyor.

Yeniden Değerleme Oranı (YDO) yılbaşında geçerli olmak üzere emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıtlar vergisi ve diğer resmi işlemlerde alınan harçlar, araç muayene ücretleri, Gelir Vergisi tarife dilimleri, Özel İletişim Vergisi, trafik cezaları ve idari cezalar dahil birçok alanda yüzde 60'a yakın zam getirecek. Bu artışlar, 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girecek.

Belediye Meclisi Mayıs ayının ilk toplantısını yaptı Belediye Meclisi Mayıs ayının ilk toplantısını yaptı

YDO, 2022'de yüzde 36,2 olarak açıklanmıştı ve 2023'te yüzde 122,93'e yükselerek tarihi bir yükseliş kaydetmişti. Ekim ayında açıklanacak olan Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) artışı, 2024 yılında vergi, harç ve cezalara uygulanacak olan YDO'yu belirleyecek.

Ekim ayındaki Yİ-ÜFE artışı, son on iki ayın ortalamasını 2314,49 seviyesine çıkaracak ve önceki on iki aylık dönem ortalamasına göre yıllık artış yüzde 58,16'ya ulaşacak. Bu oran, 2024 yılındaki yeniden değerleme oranını belirleyecek.

Cumhurbaşkanının yetkileri doğrultusunda, vergi ve harçlarda YDO'yu yüzde 50'ye kadar azaltma veya yüzde 50'ye kadar artırma yetkisi bulunuyor. Ancak genellikle Yİ-ÜFE'deki ortalama artışa göre belirlenen YDO kullanılıyor.