Bankaların Akaryakıt Komisyonu Yüzde 3'e Çıktı, Vatandaşlar ve İstasyonlar Etkileniyor

Akaryakıt fiyatlarına peş peşe gelen zamlar vatandaşları zor durumda bırakırken, bir başka sorun da bankaların akaryakıt komisyon oranlarının yüzde 3'e çıkmasıyla ortaya çıktı. Artık bin TL'lik akaryakıt alımında banka komisyonu 30 TL olarak hesaplanıyor. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, banka komisyonlarının vatandaşların bütçesini de olumsuz etkilediğini belirtti.

Yüksek Komisyon Oranları Akaryakıt Sektörünü de Etkiliyor

Son günlerde bankaların yüksek komisyon oranları nedeniyle bazı esnaf nakit ödeme ya da IBAN üzerinden para gönderme taleplerinde bulunurken, akaryakıt sektöründe de benzer bir sorun yaşanıyor. Kredi kartı komisyon oranları, geçtiğimiz haftalarda yüzde 2.5 seviyesindeyken yüzde 3'e çıktı. Bu durum, kredi kartı ile akaryakıt alımlarında her 1.000 TL'nin 30 TL'sinin bankalar tarafından komisyon olarak alınmasına yol açtı ve vatandaşı da olumsuz etkilemeye başladı.

AK Parti YKS Temsilcisi Özel’den Başkan Özer’e ziyaret AK Parti YKS Temsilcisi Özel’den Başkan Özer’e ziyaret

Akaryakıt Fiyatlarındaki Artışın Nedeni: Rusya-Ukrayna Savaşı

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıt fiyatlarındaki son dönemdeki artışın temel nedeninin Rusya-Ukrayna savaşı olduğunu belirtti. Bu durumun Türkiye'de akaryakıt fiyatlarının 40 TL sınırının üzerine çıkmasına neden olduğunu ifade eden Aktaş, yükselen fiyatların tüketiciyi olduğu kadar akaryakıt istasyonlarını da olumsuz etkilediğini vurguladı. Akaryakıt bayilerinin her zamanda bir önceki gün sattığı litre başındaki ürünü korumak için ek sermaye gerektiğini dile getirdi.

Bayilerin Kâr Paylaşımı ve Komisyon Sorunu

Aktaş, motorinde dağıtıcı ile bayinin entegre brüt kâr marjının yüzde 8.6 olduğunu açıkladı ve yüzde 50-50 olarak hesaplanan en adil kâr paylaşımında bayinin eline kalan marjın yüzde 4.3 olduğunu ifade etti. Bu marjın yüzde 3'ünün POS cihazlarına verildiğini belirtti. Geriye kalan yüzde 1.3 ise işletme ihtiyaçları ve yaşam masrafları için kullanılabiliyor. Bankaların yüzde 3'lük komisyonu, bu kısıtlı marjı daha da daraltıyor ve akaryakıt istasyonlarını etkiliyor.