10 Milyon Turist Neden Olmasın?

Isparta’nın elinde çok önemli turizm argümanları var ama ne yazık ki değerlendiremiyor. Vali Oğuz'un gündeme getirdiği yılda 10 milyon turist hedefi hayal değil.

 

Isparta artık kabuğunu yırtmalı ve hedefini doğru belirlemeli. Bırakalım artık teşvik verildi, verilmedi tartışmalarını. Bundan 7 - 8 yıl önce yazdım. Devletin Isparta’ya biçtiği elbise, sanayi elbisesi değil.
Isparta tarım, hayvancılık, eğitim ve hizmet sektörüne dayalı bir ekonomi üzerinde yürüyecek. Bu sektörler paralelinde biz ortaya yeni bir sektör kayarsak bu da devam eder, Isparta çok şey kazanır.
 
Yıllardır Isparta’nın elinde o kadar önemli değerleri, argümanları var ki, başka bir ilde olsa inanın bugün Türkiye'nin en büyük, ekonomisi en güçlü illerinden biri olurdu Suçu başkasında aramayı bırakalım ve önümüze bakalım.
 
Yalvaç Antiocheia, Eğirdir Gölü, Davraz Kayak Merkezini sürekli konuşu-ruz. Ama inanç turizminde asıl potansiyeli ne yazık ki yeni fark ediyoruz. SAİD - İ NURSİ, İSPARTA ve BARLA. 
 
Vali Memduh Oğuz, geçtiğimiz günlerde bir toplantıda Isparta’ya yılda "10 milyon turist"in gelebile-ceğinden bahsetmiş. Evet, bu rakam hayal değil, Isparta’nın bu potansiyeli var.
 
Yeter ki bir planlı çalışalım, elimizdeki argümanları iyi pazarlayalım, turizmi hakkıyla yapalım.
Bırakın diğer faktörleri, sadece iki konu üzerinde çalışsak, inanç turizminden Isparta ihya olur ve inanç turizminin merkezi haline gelir.
 
Yalvaç Psidia Antiocheia ve SAİD- İ NURSİ Hazretlerinin Isparta'daki konumu.
 
Şu anda Said - i Nursi'nin Isparta'daki evini, Barla'yı ve Sav'ı yılda ortalama 650 bin kişi ziyaret ediyor. Diğer illerden, yurt dışından insanlar Isparta’ya geliyor.
 
Özellikle hafta sonları sabahları Said -i Nursi Hazretlerinin evinin bölgesine bir bakın. Barla'ya, Sav'a bir bakın.
 
Hiçbir şey yapılmadan, tanıtımı olmadan başka illerden Isparta’ya gelen insan sayısı yılda 650 bin. Ama bu sürecin Isparta ekonomisine katkısı nedir? İşte burada sorun var. Nedeni ise Isparta’nın bugüne kadar işin önemini kavrayamaması potan-siyeli görememesi.
 
Eğer Isparta bu konuyu iyi işlesin ve gerekli alt - yapıyı oluştursun, Isparta’ya Said - İ Nursi için gelecek insan sayısının yıllık 7-8 milyon arasında olacağı belirtiliyor.
 
Büyük bir rakamdan bahsediyoruz. Ama bu insanlar Isparta’ya geldiklerinde konaklamalı, Isparta ürünlerini almalı. Kısaca Isparta ekonomisine her türlü katkı sağlanmalı.
 
Said - I Nursi Hazretlerinin faktörünü turizme dönüştürebilirsek, hiçbir şeye ihtiyacımız olmaz. Diğer önemli bir argüman ise Yalvaç Antiocheia Psidia Antik Kenti. Hristiyanlar için en kutsal mekanlardan biri. Ama ne yazık ki, bu konuda da inanç turizmi istenilen düzeyde değil.
 
Antiocheia'nın da pazarlanması ile birlikte yılda Yalvaç ve Isparta’ya 2-3 milyon hristiyan turistin gelebileceği belirtiliyor.
 
Ama öyle bazı şeyleri yapmış olmak için değil, gerçekten Isparta’yı inanç turizminin merkezi yapmak için çalışmak lazım.
 
Vali Oğuz'un 10 milyon turist hedefi hayal değil. Aslında Isparta için çok önemli bir patlama noktası. Bunu başarmak için profesyonel çalışmak ve güçlü bir ekip kurmak gerekiyor.
 
Olaya siyasi bakmadan, man-tık ve profesyonellik çerçevesinde bakarak, Isparta’nın değerlerini ayağa kaldırmak için her şev mümkün.
 
Bırakalım teşviği, kaynağı onu - bunu. Biz elimizdeki madenin üzerini açalım, millete gösterelim yeter. Mutlaka yatırım da olsun, teşvikte olsun ama çok ama çok değerli değerleri atlamayalım.
Bu konuda Vali Oğuz'dan, siviİtoplum örgütlerine kadar herkese büyük görev düşüyor. Önce alt -yapı, sonra tanıtım ve devamı.
 
Haydi Isparta el ele ver ve kabuğunu yırtma, patlat. Başka hiçbir ilde Said - i Nursi'de yok, Psidia Antiocheia'da.