Belinden Bağlanan İpe Güvenerek Baca Tamir Etti Belinden Bağlanan İpe Güvenerek Baca Tamir Etti

İddialara göre, iki yılda bir yapılması gereken araç muayenelerine bu yıl yüzde 60 zam yapılması bekleniyor.

Trafiğe çıkan araçların güvenli bir şekilde yol alabilmeleri için düzenli olarak yapılması gereken araç muayeneleri, TÜVTÜRK ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenen ücretlerle gerçekleştiriliyor. Ancak, bu yıl araç muayene ücretlerine önemli bir zam yapılacağı iddiaları gündeme geldi.

Araç muayenesi, hem araçların hem insanların hem de diğer trafik kullanıcılarının güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Bu nedenle, araç muayenesi, araçların trafikte oluşturabileceği riskli durumları en aza indirmek için hayati bir rol oynar.

2023 yılı itibariyle araç muayene ücretlerinde %61,5 oranında bir artış yaşandı. Bu artış, araç türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Motosiklet, motorlu bisiklet, römorklu veya römorksuz traktör için ücret 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork için 1.130,44 TL olarak belirlenmiştir. Otobüs, kamyon, tanker ve çekici için ise TÜVTÜRK muayene ücreti 1.528,10 TL'dir.

Ayrıca, egzoz emisyon ölçüm bedeli de araç türüne bağlı olarak değişmektedir. Egzoz muayene ücreti 2023 yılı için KDV dahil 177 TL olarak belirlenmiştir.

2024 yılında ise vergi, ceza, harç ve ücretlerin artış oranı, Ekim 2023 enflasyon verilerinin açıklanması sonrasında netleşecek. Eylül sonunda Yİ-ÜFE'nin düzeyine göre, 2024 yılı için çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretlerde yüksek oranlı bir artışın beklendiği ifade ediliyor.