Faruk Çelik’in Isparta Ziyareti ve Anayasa Değişikliğinin Gerekçesi

Devlet Bakanı Faruk Çelik’in  Isparta ziyaretini anlamaya çalışırsak Anayasa değişiklik ihtiyacının Türkiye açısından ne anlama geldiğini çözmek daha kolaylaşır düşüncesindeyim.

Sn. Çelik'in uzun süredir Aleviler ve Romanlar üzerine çalıştaylar gerçekleştirerek vakayı analiz etme konusunda ciddi mesafeler katettiğini ulusal basından izliyorduk. Isparta ziyaretinde de Alevi Dedeleri ve Romanlarla temas etmesi ve sıcak ilişkiler kurmuş olmasına şahit olduk.

Bazı siyasi yaklaşımlara göre bu çalışmalar Türkiye’deki ayrışmayı, bölünmeyi körüklüyor. Bu görüşte olanlara tavsiyemiz  mümkünse Sosyologların son dönem yazdıkları eserlere bakmaları. Bölünme paranoyasını kışkırtarak korku devleti psikozunu hortlatmak siyaseten kolay bir yol olabilir,  belki siyaseten oy bile getirebilir ama toplumsal gerçeklikle bağdaşmamaktadır.

Kuruluş dönemlerindeki olağanüstü şartlar ve devrin siyasal gerekleri, Türkiye’yi homojen bir devlet olarak konumlandırırken,  dini, etnik ve yaşamsal farklılıklar yok sayılmış, toplum bir bütün olarak baskılanmıştır. Ne yazık ki zaman , var olan farklılık bilincini ortaya çıkarmış, doğal olarak sisteme entegre edilemeyen kesimleri tetiklemiştir.

Romanların ve Alevi Dedelerinin Devlet nezninde muhatap kabul edildiğinin mutluluğunu Faruk Çelik’le iletişimlerinde gözlemlemek, Anayasa değişikliği gerekçelerinin ne kadar ehemmiyet arzettiğini göstermektedir. Çünkü 1982 Anayasası yekpare toplum modeli dayatmasından başka bir şey değildir. Sistem değişim ihtiyaçları açısından talepleri statükoyu korumak anlamında tehir etmiş, ötelemiş, yoksaymıştır. Ama statüko için yolun sonu görünmüştür.

Anayasa taslağı çalışmalarında Parlamentodaki bütün siyasi partiler Türkiye’deki bu değişimi iyi okumak zorundadırlar. Çünkü statüko en büyük enerjiyi 82 Anayasasından almaktadır. 82 Anayasasını kim kutsamak isterse toplum gereken cevabı verecektir.

Referandum ihtimaline karşın yapılmış olan anketleri göz önüne alırsak ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır.