Isparta'da şarküteri dükkanı işleten Bayram Derin, Isparta'ya bağlı köylerde başta yoğurt olmak üzere tereyağı, kaymak gibi birçok ürünü tamamen doğal imkânlarla üreten çiftçiler sayesinde kentte hızla tüketildiğini belirtti.

4 Çocuk Annesi 29 Yaşındaki Kadın Ölü Bulundu 4 Çocuk Annesi 29 Yaşındaki Kadın Ölü Bulundu

Özellikle yaptıkları yoğurt ve kaymağın rağbet gördüğünü dile getiren Derin, üreticiden aldığımız yoğurtları hem kendimiz yiyoruz hem de vatandaşa satıyoruz.Isparta'da eskisi üreten az ama talep fazla bu yüzden yoğurt ve de kaymak geldiği gibi gidiyor. Biz bu yoğurt ve kaymağı üreticiden almadan önce zaten alıcısı hazır oluyor." dedi.

Kaymağın yapımı için yoğurttan daha fazla süt gerektiğini belirtten Derin yapım aşamasını şu şekiklde anlattı."Sütü pişirdiğiniz zaman kaynamaya başladıkça kaymak üst tarafa doğru çıkar. Onu alırsınız fakat kaymağın daha kalın olmasını istiyorsanız. Üzerine daha fazla süt ekleyerek bir daha kaynatmalısınız. Bu sayede kalın olur. Üst taraftan kaymağı alındıktan sonra kalan sütle de üreticiler yoğurt mayalıyor." Eskiden bu işi yapan çok fazla üretici vardı. Fakat bunu yapan şimdi çok az. Isparta'da yapan yok ancak bazı ilçelerde hala daha seyrek olsa da yapılıyor. Üretici şimdi sütü direk hiç uğraşmadan sütçülere satıyor. Bu yüzden bu ürünlerin değeri biraz fazladır. Şuanda Isparta'da kaymağın kilosu 180 ile 200 lira arasındadır. Yoğurdun ise 50 lira ile 80 lira arasında değişiyor" dedi.

Haber/ Ali Rıza Cesur