Yapılan araştırmalara göre, hem akaryakıt tüketimini azaltmak hem de zaman kazanmak isteyen otomobil sürücülerinin hedefledikleri ideal sürüş hızı belirlendi.

Petrol fiyatları sadece Türkiye’de değil, gelişmiş ülkelerde de hızlı bir şekilde artış gösterirken, özellikle ülkemizde görülen vergi ilaveleri araç sahiplerinin derdine dert eklemeye devam ediyor. Araç sahipleri, artan maliyetler karşısında ya toplu taşımaya yöneliyor ya da bir çözüm bekliyor.

ABD’li teknoloji ve ekonomi dergisi Wired’in araştırmasına göre, ABD ve diğer ülkelerin akaryakıt ve zaman tasarrufu için ilgi çekici sonuçlar ortaya çıktı. Araştırma verileri, tasarruf sağlanabilmesi için ideal sürüş hızını ortaya koydu.

Böylece otomobil ortalama belirlenen hız seviyesinde kullanıldığında hem vakit hem de yakıtta tasarruf sağlanacak, akaryakıt maliyetleri düşük seviyelerde seyredecek.

TÜRKİYE’DE İDEAL SÜRÜŞ HIZI DAHA FARKLI

Araştırmalar, arabaların yüksek hızlarda normalden daha fazla yakıt tükettiğini gösterirken, Wired dergisinin yaptığı bir çalışma, ABD'de asgari ücretle çalışan bir kişinin en ekonomik araç kullanımı için ideal hızın saatte 106 kilometre olduğunu ortaya koydu.

Bu çalışma, ABD'deki ortalama saatlik ücret ve akaryakıt fiyatlarına dayanarak yapıldı. İlginç bir şekilde, aynı formül Türkiye'ye uygulandığında, ortaya çıkan ideal hız miktarı büyük bir şaşkınlık yarattı.

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞAN İÇİN İDEAL HIZ NE KADAR?

İstanbul'daki güncel akaryakıt fiyatları 38,06 lira ve asgari ücret ise 11 bin 402 lira olarak belirlendi. Bu veriler ışığında, hem zamandan tasarruf etmek hem de yakıt tüketimini azaltmak için ideal seyahat hızının saatte 77 kilometre olduğu tespit edildi.

Araştırma, maaş artışı ile birlikte zamanın değerinin de arttığını göz önünde bulundurarak, farklı gelir seviyelerine göre önerilen hızları güncelledi. Sonuç olarak, aylık geliri 22 bin 804 lira olan (2 asgari ücret) bir kişi için ideal hız saatte 93 kilometre olarak belirlendi. 4 asgari ücret kazananlar için saatte 114 kilometre ve 8 asgari ücret kazananlar için ise saatte 128 kilometre ideal hız olarak hesaplandı.

Bim Market Haftanın İndirimli Ürünlerini Paylaştı Bim Market Haftanın İndirimli Ürünlerini Paylaştı

Ancak, bu hızların şehir içinde yasal sınırları aşması, çalışmanın uygulanabilirliğini yalnızca belirli bir gelir düzeyine kadar kısıtlıyor.