Türkiye’nin en kurak illeri arasında gösterilen Konya, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nü de sınırlarında barındırıyor.

Konya ve Isparta'ya sınırı olan Beyşehir Gölü'nde irili ufaklı 33 ada var.

Bu adada insanlar yaşıyor!

Bugün tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü bazı adalar eskiden yerleşim yeriydi. Göldeki en büyük ada olan Mada Adası'nda ise hala yaşayan insanlar var. Osmanlı döneminde Mada Adası'na yaklaşık 40 hane kadar Rus Kazak'ı iskan edildi. Bu nedenle adanın ismi Kazak Adası olarak da biliniyor. Kazakların ardından Çeçenler ve Türkmenlerin yerleştiği adada yaşam devam ediyor. 

 

Alkollü Sürücünün Çarptığı Yaya Öldü Alkollü Sürücünün Çarptığı Yaya Öldü

Konya'dan alınıp Isparta'ya bağladılar!

1945 yılına kadar Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı olan Mada Adası bu tarihte Isparta sınırlarına dahil edildi. Şarkikaraağaç ilçesinin Gedikli Köyü'ne bağlanan Mada adasının sakinleri bütün ihtiyaçlarını Beyşehir ilçesinden gidermeye devam ediyor. Mada Adası artık Kumluca Mahallesi olarak isimlendiriliyor. 

8 bin 220 hektarlık alanıyla Beyşehir Gölü'nün en büyük adası olan Mada kelimesi Farsça'da dişi hayvan anlamına geliyor. Ormanlarla kaplı bir dağ görünümündeki adanın sakinleri tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla ilgileniyor.