Ülkü gibi bir okulun Okul Aile Birliği toplantısına “polis” çağrılıyorsa, okul müdürü taraf oluyorsa gerisini siz düşünün. Yazık ki ne yazık.
 
Peşinen yazalım; Ülkü İlkokulu Müdürü ile herhangi bir sorunum yok, olamaz. Bazı aklı evveller hemen iftiralara başlayabilirler. Bu yüzden önce belirtelim. Niyetim okulun geldiği noktayı sizlerle paylaşmak.
 
Cuma günü bir arkadaş aradı:”Yarın Ülkü’nün Okul Aile Birliği toplantısı var haberin var mı?” dedi. 
Bende:”Var, Mahmut Hoca’da liste çıkarıyormuş. İlginç, ilk kez iki listeli bir okul aile birliği toplantısı duyuyorum” dedim.
 
Arkadaşım:”Sorduğum o değil. Okul müdürü Okul Aile Birliği toplantısı için polis çağırmış” deyince şaşkınlığımı gizleyemedim:
 
”Olmaz öyle şey” diye söylememe rağmen, arkadaş araştırmamı istedi. Gerçekten doğruydu ve bunun üzerine toplantıya gitme kararı aldım. İyi ki gitmişim.
 
Kongrede iki liste yarıştı. Güzel bir durum. Her iki aday ve beraberindeki ekibi Ülkü için en iyi çalışmayı yapmak için aday olmuştur. Demokrasinin güzelliği. Biri kazanır, biri kaybeder. Önemli olan kurumun kazanması. 
 
Adaylıklar, yarış güzel şey. Buraya kadar tamam. Ama bir eğitim kurumunun okul aile birliği toplantısına hangi mantıkla “POLİS” çağrılır?
 
Bu neyin göstergesidir? Gönüllülük esası ile çalışılacak, zamandan, paradan, evden fedakarlık gösterilecek bir görev için ne gibi bir güvenlik zaafı oluşur? 
 
Okula polis çağıran bir okul müdürü neyi düşünmüş olabilir? Nasıl bir idarecidir? Bunun anlamı öğrenci velisine güvensizlik, kendisinin otoritesiz olduğunun göstergesi değil midir?
 
Okulun önüne geldik, resmi polis aracı, resmi polis memurları bekliyor. Salona girdik, sivil polisler var. Sanırsınız Fenerbahçe Klübünün başkanlık seçimi yapılıyor.
 
İş bununla bitmedi. İki listeye nasıl gelinir bir okul aile birliğinde? Genelde okul aile birliği yönetimleri okul müdürünün icraatlarına destek olurlar. Birliklerin icraatlarını okul müdürü yönlendirir. Otoriter, başarılı, ağırlığı olan müdür aile birliği yönetimini dahi kendi belirler. Sistem budur.
 
Otoriter değilseniz, okula, velilere hakim değilseniz Ülkü gibi bir okulda iki liste çıkar ve talihsiz olaylar yaşanır.
 
Müdür bey konuşmasında tarafını belli etti. Bu da yanlış. Her ne kadar “tarafsızım” dese de tarafsız olmadığı net bir şekilde gözüktü. Hani listeye olursa- olsun taraf olması son derece yanlış. Bu saatten sonra müdür beyin okulda birlik –beraberliği sağlaması veya otoriteyi sağlaması mümkün değil. Çünkü velilerin belirli bir kesimi üzerinde tarafsızlığı kaybetmiş durumda. Toplantı sonrasında yaşananlar da hoş olmamış.
 
Kongre sonucundaki oylama şekli de evlere şenlik. Böyle bir ortamda kaldır  - indir modeli ile seçim yapılıyor. Kimin veli olup – olmadığı, kimin kaç oy kullandığı belli değil. 
 
Sonuç olarak bütün bu gelişmeler Ülkü gibi bir okula yakışmadı. Bazı arkadaşlar ”Ülkü’den başka okul mu yok? Sürekli haber yapıyorsunuz” diyor. Isparta’nın en köklü okulunda böyle talihsiz gelişmeler yaşanınca elbette haber oluyor.
 
Ülkü’nün her açıdan birlik – beraberliği, kendisine çeki – düzen verilmesine ihtiyacı var. Eğitim kurumuna yakışmayan gelişmeler bunlar. Müdür beyin idari olarak zayıflığı okulu nasıl bir duruma düşürdü? 
 
Isparta eğitiminin genel bir yansımasıdır Ülkü’de yaşananlar.