CHP Isparta’da milletvekili çıkarabilir mi?

Ben Sayın Öner’i hem kişilik hem de devlet adamlığı konusunda her zaman taktir etmiş bir insanım. Kendisini severim, sayarım, milletvekili olmasını en çok isteyenlerden de birisiyim. Fakat bütün bunlar milletvekili çıkarmak için yeterli sebepler değil.

       Bu yazıya çok keskin bir başlık attığımın farkındayım. Dikkat çekmesi için değil, aslında sormak istediğimi direk olarak sormak için böyle bir başlık tercih ettim. Cumhuriyet Halk Partisi’nde, hiç istemediği halde birinci sıra eski Vali Ali Haydar Öner’e verildi. Gazetelerde çıkan haberlere göre, CHP’li bir yönetici Sayın Öner’e, “Git, senden alınanı geri al” demiş. Sayın Öner de bir internet sitesine yaptığı açıklamada, “Bana haksızlık yapıldı” diyor.

            Bu beyanlardan anladığımıza göre CHP’nin hedefi, Isparta’dan Kırklareli Valiliği’ne atanan Sayın Öner’in intikamını almak. CHP’nin tepesindeki yöneticisinden, Sayın Öner’e kadar herkes intikam tamtamları çalıyor.

Sayın eski Vali Öner’e haksızlık yapılmış mıdır? Evet yapılmıştır.

Sayın eski Vali Öner görevden alınmaması gerektiği halde, başarılı bir vali olduğu halde, sırf siyasi olarak mı görevden alınmıştır? Evet, aynen öyle olmuştur.

Ancak, fakat, lakin…

Sayın Öner Isparta’dan aday yapılırken, hizmet için, tecrübesinden yararlanmak için, taş üstüne taş koymak için değil de sırf bu sebeplerden dolayı aday yapıldıysa işte buna itirazımız var.

Sayın Öner, Isparta Valiliği görevinden alındıktan sonra bu köşede “Sayın Vali’nin suçu çok büyük!” başlığıyla yazdığım yazıda kendisine, “Sayın Vali Ali Haydar Öner mahkemeye müracaat etmeli. Eğer ki mahkeme onun, ‘Vali’ olduğu, Isparta’ya katkı yapıp yapmadığı konusunda şahit isterse 500 bin Ispartalı Sayın Vali’ye kefildir, şahittir” diye seslenmiştim. (Yazdığım her satırında arkasındayım) Ancak benim bu teklifim, ‘Valilik makamı’ ile ilgili yasal bir hak arama şekliydi.

Biz Isparta olarak, Sayın Öner’e “valiliği döneminde, bir vali olarak” Isparta’ya yaptığı olağanüstü katkılardan ötürü vefamızı gösterdik ve onu kolay kolay hiç kimseye nasip olmayacak şekilde uğurladık. Kendisi, “göreve iade davası” açtı. Keşke kazanıp da tekrar “Vali” olarak ilimize geri gelseydi.

Ben Sayın Öner’in, görev yaptığı illerden aday olmak istemediğini, aday olduğu taktirde, “Ben size hizmet ettim, siz de bana oy verin” demek gibi abes bir durumun ortaya çıkacağını, bunu kendisinin de böyle düşündüğünü biliyorum. Onun için Isparta’dan aday olmak istemediğini de biliyorum.

Ancak, fakat, lakin…

Teşkilatın ısrarı, genel başkanın taktiri falan, filan derken kendisi Isparta adayı olmuşken lütfen intikam meselesiyle Isparta’ya gelmesin. (veya öyle lanse edilmesin) Isparta, şahısların birilerinden intikam alması için 4 yılını feda edecek kadar gelişmiş, hizmetlere doymuş, işsizliğini bitirmiş bir il değil.

BAŞLIĞIN CEVABI

            Başlıkta sorduğumuz sorunun cevabına gelecek olursak;

            22 Temmuz 2007 seçimlerinde birinci parti olan AKP 103 bin oy alırken, 3.’ncü olan CHP 31 bin oy almıştı. CHP aldığı 31 bin oyla 1 milletvekilini çok az bir farkla çıkartabilmişti. 2007’de Isparta’nın milletvekili sayısı 5 idi. Şimdi ise bu rakam 4’e düştü. Dolayısıyla milletvekili çıkarmak için 31 bin oy artık yetmiyor. Şu anda, herhangi bir partinin 1 milletvekili çıkarması için minimum 40 bin oy alması lazım. Bu da demektir ki CHP 31 oyuna karşılık artı 9 bin oy daha alması lazım.

            Peki CHP 31 oyuna artı 9 bin oy daha ilave edebilir mi?

            CHP, 2007 seçimlerinde 31 bin oyu;

            BİR: 2002 yılından bu yana milletvekili olan ve görev süresi içerisinde; köy, kasaba, ilçe gezen, Ispartalıların hem düğünlerinde hem de cenazelerinde yanlarında olan Mevlüt Coşkuner sayesinde aldı.

            İKİ: 22 Temmuz 2007 seçimlerinde CHP’nin 2. sıra adayı Türk-İş eski İl Temsilcisi Halil Kaygısız idi. Kaygısız’ın işçilerden aldığı destek de azımsanmayacak kadar fazlaydı.

            12 Haziran 2011 seçimlerinde bu iki faktör artık ortada olmayacak. Yani 31 bin oydan en az 10 bin oyu düşürmeniz lazım. Kısacası CHP’nin çıplak oyu 20 bin.

            Sayın Ali Haydar Öner’in CHP’den aday olmasının da çok büyük artı getirdiğini söyleyebiliriz. Bunun hem siyasi hem de psikolojik etkileri oldu. Sayın Öner’in adaylığı CHP içerisinde bir kenetlenme ve partililerin özgüvenlerinin artmasına sebep olurken, bazı kararsız seçmenlerin CHP’ye yönelmesine de neden oldu.

            Peki bütün bunlar milletvekili çıkarmak için yeterli mi?

            Bu soruya cevap vermeden önce şunu söylemeliyim; ben Sayın Öner’i hem kişilik hem de devlet adamlığı konusunda her zaman taktir etmiş bir insanım. Kendisini severim, sayarım, milletvekili olmasını en çok isteyenlerden de birisiyim. Fakat bütün bunlar milletvekili çıkarmak için yeterli sebepler değil.

            Sayın Öner Isparta’dan giderken ‘Vali’ olarak gitti. Şimdi gelirken ise “CHP’nin milletvekili adayı” olarak gelecek. Bu ikisi arasında çok büyük fark var. Buradan Sayın Öner’i ve CHP’li yetkilileri, herhangi bir rehavete kapılmamaları için şimdiden uyarıyorum:

            Sayın Ali Haydar Öner’i her seven oy verecek diye bir şey yok.

            Son bir dost uyarısı; şu an itibariyle (yarın ne olur bilemem) CHP’nin Isparta’da henüz 1 milletvekili gözükmüyor.