Yazımızın en başında, “12 Haziran seçimleri, 22 Temmuz seçimlerine nazaran daha vasat ve heyecansız geçecek” desek herhalde haksız bir tespit yapmış olmayız. 22 Temmuz 2007 seçimleri, hem meclise üçüncü parti olarak MHP’nin girmesi hem de konjonktür itibariyle çok hareketli geçmişti. Mesela, 2007 seçimlerinde MHP’de 32 aday adayı varken bu seçimlerde sadece 12 aday adayı çıktı. MHP’de Erdoğan Cabıoğlu ve Erhan Kubilay gibi isimler aday adaylığı müracaatı yapmadı, aday adayı olmayı düşünen Eczacılar Odası Başkanı Uğur Ziya Örmeci ve eski Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Uçman ise bu kararlarından vazgeçtiklerini açıkladılar.

     Bu tablo, MHP’den seçilme umudunun olmamasından mı yoksa “nasıl olsa sıralama belli, boşuna uğraşmayayım” mantığından mı kaynaklanıyor derseniz, bence ikinci ihtimal daha fazla. MHP tabanında ve kamuoyunda mevcut milletvekili Nevzat Korkmaz’ın tekrar liste başı olduğu kanısı ve bunun üzerine gelen MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır’ın Isparta ziyaretinde söylediği iddia edilen, “Nevzat bey bize lazım” açıklaması MHP’deki aday adaylığı müracaatlarına büyük oranda sekte vurdu.

     MHP’deki son tablo ise; Türkmenistan Büyükelçiliği de yapan, Gelendostlu olduğunu öğrendiğimiz, Dr. Hüseyin Avni Bıçaklı’nın, bizzat Devlet Bahçeli tarafından İl Başkanı İsa Yalçın’a teslim edilmiş olması. Sayın Bıçaklı’yı tanımıyoruz, onun için ‘iyidir’ veya ‘kötüdür’ diyemeyiz. Sayın Bıçaklı’nın şahsı ile ilgili de bir problem yok. Ancak, özellikle ilimizde, seçimden seçime ortaya çıkan, memleketi ve Ispartalıları tanımayan insanların aday yapılıp milletvekili seçtirilmesi ile ilgili çok ciddi sıkıntılar var. Bu ithal adayın isminin ne olduğu çok önemli değil. Fakat, hangi partide olursa olsun; partisine hizmet etmiş, bulunduğu makam ve mevkide memleketine katkı sağlamış, sokağındaki esnafını, devlet dairesindeki memurunu tanıyan insanların bir kalemde çizilip, yerlerine tepeden inme birilerinin getirilmesi hiç şık değil.

     12 Haziran seçimleri MHP’nin Isparta’daki varlığıyla ilgili çok ciddi bir dönüm noktası. MHP, özellikle Isparta merkezde, (elinde olan veya olmayan durumlardan dolayı) Isparta Belediyesi’nin, halkın ve tabanın beklentilerini karşılayamaması nedeniyle çok ciddi sıkıntı içerisinde. Seçime kadar bu tablo değişir mi bilmiyoruz fakat, bu tabloda, bir de ithal milletvekili adayı ile seçime giden bir MHP, Isparta’dan 1 milletvekilini ya çıkarır ya da çıkartamaz.

     2007 seçimlerinde Nevzat Korkmaz’ı liste başı yapan MHP, meclise 3. partinin de girmesini isteyen halkın rüzgarı ile 1 milletvekilini seçtirebildi, 1 tanesini de CHP’ye hediye etti. Ancak, bugünkü konjonktür buna asla müsaade etmiyor.

     CHP, 12 Haziran seçimleri öncesinde, ilimizde çok ciddi aday adayları ile halkın karşısına çıkıyor. Yazımızın başlığında, “CHP’nin durumu MHP’ye bağlı” demiştik. İşte tam da bu noktada iyi analiz yapmak gerekiyor. MHP’nin yapacağı liste CHP’nin Isparta’da milletvekili çıkartıp çıkartamamasına sebep olacak. Benim izlenimlerime göre yarın seçim olsa CHP Isparta’dan milletvekili çıkartamaz. Ancak, MHP, kamuoyunda konuşulduğu gibi liste başına ithal bir aday koyarsa, MHP’nin oyları bile CHP’ye gider. Çünkü, ülkücü tabanda ‘ithal adaya’ karşı çok ciddi bir tepki olacağını şimdiden görmemek mümkün değil.

     Hem Isparta Belediyesi’nin durumu hem de ithal adayın gösterilmesi MHP için Isparta’da resmen intihar olacaktır. Bu konuda MHP teşkilatlarının, durumu genel merkezlerine bildirdiklerini, listenin ‘yerel’ olarak şekillenmesi için yoğun mesai yaptıklarını biliyorum. Tek başına iktidara talip olan MHP üst yönetiminin de, teşkilatların görüşlerinin dışında hareket ederek bu hedeflerine ulaşamayacaklarını bildiklerini de biliyorum. Önümüzdeki günler neyi gösterir, nasıl gelişmeler yaşanır şimdiden kestirmek çok zor. Ancak, görünen köy kılavuz istemez; ithal aday gösteren seçimi kaybeder.