Bölgenin elektrik özelleştirmesini alan AKEDAŞ Sulama Birliklerinden borçlarını ödemelerini isteyecek. Ödenmediği takdirde elektrik, dolayısıyla su kesilecek. Sonuç ÇİFTÇİ PERİŞAN olacak. Yetkililer bu soruna çözüm bulmalı.
 
Isparta çiftçisini bekleyen çok büyük bir tehlike var ama insanlarımız ya bunun farkında değil, ya da yeni farkına vardılar adım atacaklar.
 
Isparta’nın da arasında bulunduğu Akdeniz Bölgesinin elektrik dağıtım işi özelleştirildi. Kısa süre önce dağıtım ve tahsilat işi ihaleye kazanan firmaya verildi ve AKEDAŞ işi devraldı.
 
Bundan sonra elektrik tahsilat işi eskisi gibi olmaz. Yani kamudaki gibi borçların ertelenmesi, süre istenmesi, araya hatırlı insanların girmesi gibi konular olmaz, olsa dahi binde bir yaşanır.
 
Çünkü işi yapan özel şirkettir ve bu işten para kazanacak. Afaki rakamlar bu işe yatırılmıştır. Yani kimsenin gözünün yaşına bakılmaz. Varsa alınacak para alınır, yoksa elektrik kesilir.
 
Neden bu konuya girdik? Vatandaşlar olarak zaten insanlar elektrik borçlarını ödüyor. Ödemeyenin kendi elektriği kesiliyor. Zararı kendisi görüyor.
 
Borcundan dolayı elektrik kesilmesinden dolayı Isparta öyle bir zarar görecek ki, önlem alınmazsa toplumsal olaylara dahi neden olabilecek gelişmeler yaşanabilir.
 
Nedir mi konu? Sulama Birliklerinin elektrik borçları. AKEDAŞ doğal olarak birliklerin elektrik borçlarını ödemesi için gerekli girişimlerde bulunacak. 
 
Peki birlikler bu borcu ödeyebilir mi? Mümkün değil. Hemen hemene bütün sulama birliklerinin yüklü miktarda elektrik borcu var. Bırakın bir kalemde bu borçların ödenmesini, uzun vadede ödenecek borçlar değil.
 
AKEDAŞ birliklerden elektrik parasını alamayınca elektrikleri kesecek. Birliklerin elektriklerinin kesilmesi demek, sulama suyunun kesilmesi, arazilerin susuz kalması demek.
 
Yani ÇİFTÇİNİN – ÜRETİCİNİN PERİŞAN olması, tarlaların, bahçelerin sulanmaması, yanması, insanların aç kalması demek. Çiftçinin ürün alamaması, tarlasını – bahçesini sulayamaması beraberinde toplumsal olayların gelmesi demek.
 
Yetkililerin bir an önce bu sorunu çözmeleri gerekiyor. Öyle kolay çözülecek bir sorun gibi görünmüyor ama çözülmeli.
 
Yoksa Isparta’nın önemli bir bölümünde yaşayan çiftçileri çok büyük sorular, zorluklar bekliyor. 
 
Mesele sadece AKEDAŞ’ın elektrik borcundan dolayı elektrikleri kesmesi ile bitmiyor. İş bundan sonra başlıyor ve Allah Korusun beraberinde ciddi, kapatılması güç yaraları da getirecek.
 
Isparta gibi ilde çiftçinin – üreticinin mahsulünün tarlada kalması, ürünün susuzluktan dolayı yanması demek ne demek, siz düşünün.