Sayın Başbakanın dün açıkladığı demokratikleşme paketini kamuoyunu uzun zamandır bekliyordu. Hatta öyle bir beklenti oluşturuldu ki, Sayın Başbakanın ‘İstanbul için Çılgın Bir Projem var’ sözünü bana hatırlattı.

Demokratikleşme paketi öncesi beklentiler ile paket sonrası oluşan havayı kısa zaman içinde göreceğiz. Bu Demokratikleşme paketinde bence Sayın Başbakanın üstünde ısrarla durduğu bir nokta var. Bir insanın inanışından kaynaklanan dini vecibelerini özgürce yaşayabilmesidir. Bir devlet düşünün ki vatandaşlarının %99 Müslüman olsun, bu vatandaşlar dini inançlarından ötürü Türban kullandıkları için ikinci sınıf vatandaş ilan edilsin, bunlara Kamuda hizmet verme hakkı tanınmasın, hadi hizmet verme hakkını geçtik, bazı kurumlarda hizmet alma hakkı bile tanınmasın, Türkiye nasıl demokratik bir devlet olacak? Türkiye nasıl vatandaşlarının dininden kaynaklanan vecibelerini yerine getirebileceği özgür bir devlet olacak? Böyle bir ortamda özgürlükten bahsedilebilinir mi?

Yıllarca süren Kamuda Türban sorununa da bu noktadan bakmak gerek. Türban takan bir bayanın kamuda hizmet verememesi, hatta kamu hizmetlerinden doğru dürüst faydalanamaması sadece o insan için değil, o haksızlığa sessiz kalan toplum içinde bir zul  olacaktır.

Paket içinde yer alan ‘andımız’ denen 1933 yılında bir milletvekilin yazdığı gereksiz bir ayrıntının kaldırılması da isabetli bir karar olmuştur.

Paket içinde diğer önemli bir açıklamada Türkiye’nin geleceğini şekillendireceği seçim sistemi olacaktır. Mevcut seçim sisteminde ‘Lider Sultası’na açık olması sürekli eleştirilen bir durumdu. Şimdi Türkiye geleceğini şekillendireceği yeni seçim modelleri üzerine kafa yoracak. Bunlar tabii ki Ülkemiz için önemli gelişmeler. Siyasi Partilerin Hazine yardımından yararlanmasının biraz daha genişletilmesi de önümüzdeki dönemlerde Türkiye Siyasetinin geniş bir yelpazeye dönüşmesini sağlayacak önemli bir gelişmedir. Dün açıklanan ve bundan sonra da devam edecek tüm demokratikleşme paketleri yeni Türkiye’nin önemli bir habercisi olduğunu da belirtmek isterim.

Kalın Sağlıcakla.