Disiplinlerarası yapılan güzel çalışma sonucunda Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Ziraat Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi Akademisyenleri tarafından çam kese böceğiyle mücadele için yuvaları tespit ederek doğaya zarar vermeden ilaçlama yapabilen dron geliştirildi.

Ormanlarda özellikle kızılçam ağaçlarına yuva yaparak doğaya ve ağaçlara zarar veren çam kese böceklerini yok etmek ve ekolojik dengenin korunması için geliştirilen dronla, tespit edilen yuva ilaçlanıyor. Disiplinler arası geliştirilen, derin öğrenme temelli çalışan ve yarı otonom olan dron, her uçuşta 10 kadar yuvayı ilaçlayabiliyor.

ISUBÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Karaca, bu böcekle mücadele kapsamında üretilen ilaçları, geliştirilen dron yardımıyla doğaya zarar vermeden uyguladıklarını söyledi.

Projede İngiltere'nin Swansea Üniversitesi bünyesindeki "Biyokontrol ve Doğal Ürünler Grubu" ile ortak çalışma yürüttüklerini belirten Prof. Dr. İsmail Karaca, "Üniversitemiz tarafından tasarlanan dron yardımıyla ormanlık alanlara zarar veren çam kese böceklerini doğrudan tespit ederek sadece o kısmı ilaçlıyoruz. Proje sayesinde çam kese yuvalarını doğrudan tespit ettiğimiz için doğanın dengesini bozmandan hedef odaklı çalışıyoruz." dedi.

ISUBÜ Teknoloji Fakültesi Araştırma Görevlisi Fatih Gençtürk ise söz konusu böceklerin orman yangınları kadar doğaya zararlı olduğu için bu projeyi geliştirdiklerini ifade etti.

Dron yardımıyla hedef odaklı hassas ilaçlama sistemi geliştirdiklerini anlatan Fatih Gençtürk, "Çam kese böcekleri çam türlerinin gelişimini yüzde 60'a varan oranda, çamdan elde edilen ürünlerde de yüzde 40'a kadar zarar veriyor. Ayrıca ağaçlarda tutulan karbon oranlarının yüzde 20 azalmasına neden oluyor." dedi.

Geleneksel ilaçlama yöntemlerinin zararlı olduğunu dile getiren Fatih Gençtürk, projenin amacının doğanın dengesini sağlamak olduğunu söyledi.

İlaçlama yönetimini derin öğrenme tekniğiyle 6 aylık çalışmayla geliştirdiklerini bildiren ISUBÜ Teknoloji Fakültesi Araştırma Görevlisi Fatih Gençtürk "Proje sayesinde çamların yapraklarında yer alan kese böcekleri dron tarafından tespit ediliyor ve böylece sadece yuvayı ilaçlamış oluyoruz." dedi.

Fatih Gençtürk, dronun motoru dışındaki tüm parçalarının Teknoloji Fakültesi Elektrik Elektronik Bölümünde yapıldığını, daha sonra geliştirilen sistemin drona entegre edilerek kullanıma sunulduğunu ifade etti.

Isparta'da Hafta Sonu Sağanak Yağmur Bekleniyor Isparta'da Hafta Sonu Sağanak Yağmur Bekleniyor