Son bir haftada özellikle kuzu etindeki 15 liralık fiyat artışı dikkat çekiyor. Et fiyatları yeniden artış trendine geçti. Son 45 gün içinde fiyatı tekrar yükselmeye başlayan karkas et, bir hafta içinde 15 lira zamlandı.

Ticaret Bakanlığı’nın Et ve Süt Kurumu’nun talebi üzerine yıl sonuna kadar 5 bin ton kuzu karkas etinin ihracatına verilen iznin iptal edilmesine rağmen fiyatların yükselişi durmuyor. Son dönemde özellikle kuzu etindeki fiyat artışı yüzde 15’e dayandı.

Kuzu karkas ete gelen zamlarla kalitesine göre ortalama fiyatın 245 lira ile 259 liraya yükseldiği kaydedildi. Eylül ayının başında serbest piyasada kuzu karkas etin kilogram fiyatının 215 lira ile 225 lira arasında olduğu ifade edildi.

Toplum Sağlığı İçin Hayati Uyarı Toplum Sağlığı İçin Hayati Uyarı

Kasımpaşalı Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, ete son bir ay içinde 35 lira zam geldiğini ve kuzu kıymanın kilosunun kalitesine göre 560 lira ile 620 lira arasında değiştiğini belirtti. Dana kıymanın kilosunun da 420 lira ile 460 lira arasında değiştiğini söyleyen Tüfekçi, kuşbaşı etin ise 430 ile 480 lira arasında bulunduğunu açıkladı.

Pazar günü yapılan kesimlerde dana ve kuzu karkas ete 5 lira daha zam geldiğini ifade eden Tüfekçi, dana karkas etin fiyatının şu anda 240 lira ile 258 lira arasında olduğunu aktardı. Geçen hafta içinde de ete 10 lira zam geldiğini belirten Tüfekçi, son 1 haftada etin 15 lira zamlandığını belirtti. Etin bir buçuk ay önce 220 liraya kadar gerilediğini ve sonra yeniden tırmanışa geçtiğine dikkat çeken Tüfekçi, besicilerin fiyatların daha da artacağına inanarak hayvanlarını kesmeme eğiliminde olduğunu ifade etti.

Fiyatların böyle devam edeceğini söyleyen Tüfekçi, köylülere yem desteği sağlanması gerektiğini ve yurtdışından düve getirilmesi gerektiğini belirtti. Aynı zamanda hayvan sayımlarının daha sık yapılması gerektiğini dile getiren Tüfekçi, et fiyatlarının yüksek olduğunu ve besi ve yem fiyatlarının arttığını söyledi.