İşte o açıklama:

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’ deki Akbelen ormanlarında 24.07.2023 günü ağaçların kesimine başlandığını, jandarma ile vatandaşlarımız arasında gerginlik yaşandığını, bazı vatandaşlarımızın biber gazı ve tazyikli su sebebiyle hastaneye kaldırıldığını ve hatta gözaltına alındığını öğrendik.

“Anayasa’nın 56. maddesi: “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” hükmünü içermektedir. Çevre hakkı, en temel insan hakkı olan yaşam hakkının bir yansımasıdır. Bu nedenle çevre hakkı, yaşamı tehdit eden her türlü sorunlara karşı direnme hakkını ve talep hakkını içerir.

Antalya'da Denetimler Hız Kesmedi Antalya'da Denetimler Hız Kesmedi

Bu hakkın varlığı, kararların alınması sürecine herkesin katılımının sağlanması ile mümkün olur. Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’ deki Akbelen ormanlarında 24.07.2023 günü ağaçların kesimine başlandığını, jandarma ile vatandaşlarımız arasında gerginlik yaşandığını, bazı vatandaşlarımızın biber gazı ve tazyikli su sebebiyle hastaneye kaldırıldığını ve hatta gözaltına alındığını öğrendik.

Üzülerek görüyoruz ki; Anayasamızın açık hükümlerine karşın çevre hakkının kullanımında ve çevrenin korunmasında kat edecek çok yolumuz var. Çevre hakkı ülkemizde henüz bir insan hakkı boyutu ile ele alınmamaktadır. Bu nedenle termik santrallere kömür sağlamak maksadıyla açılacak maden sahası ile ormanlarımıza ve doğrudan ülkemizin tüm canlılarına verilen büyük zararların önüne geçilememektedir.

Akbelen’de yapılan orman katliamına karşı, temiz bir doğa ve yaşanabilir bir gelecek için konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygı ile bildiriyoruz” denildi.