Isparta Belediye Başkanlığını kim kazanacak” sorusu bugünlerde hep soruluyor. Cevabını siz saygıdeğer okuyucular çok isabetli verebilecek güçte olduğunuzu iliyorum. Kafanızın bir yerinde doğru cevabı vermiş olduğunuzun da farkındayım. Isparta Belediye başkanımızın kim olacağını kalbinizin bir köşesinde yazılı olduğudur.

Sizin söylemek istediğinizi (izninizle) ben söylemeden önce güzel ama acılı tarihimizden bir iki hatırlatma da bulunmak istiyorum.

Anadolu tarihinde 1200’ lü yıllarda aziz milletimizin özü olan Türk atalarımız Anadolu’ yu mülk olarak seçip geldiler. Gelmesine geldiler ama kanlı zulümler, savaşlar bitmedi.                      

Sonra takip eden yüz yılları içine alacak isyanlar sürüp gider. Haclı saldırıları, Celali isyanları yıllarca sürer. Şiddet ve ölümler, kadına, kıza sataşmalar Selçuklu, Anadolu Beylikleri, Osmanlı idari dönemleri süreleri içinde devam eder.

Türklüğün son vatanı Anadolu’ yu,  güzel dinimiz Müslümanlığı ve Türk’ ü yok etmek için 1200’ lü yıllardan sonra Anadolu’ya gelen Moğolların bitmez tükenmez saldırıları başlar.

Türklük, Müslümanlık düşmanları kana doymazlar! Sağ kalan Müslümanlar yüzyıllarca sevgiden, ilgiden yoksun kalırlar. İnsanımızın kalbini yumuşatacak dokunuşlara aziz milletimiz sabırla bekler. Bütün dünya Türklüğün ve Müslümanlığın karşısında olur.

Kana kanla karşılık vermek işe yaramaz. Acılar birbirini takip ederken, Allah’ın yazgısı olarak bu şiddetler karşısında Anadolu insanının içinden “bilge insanlarımız” boy göstermeye başlar.

Öncelikli olarak: Hacı Bektaş Veli, Mevlâna ve Yunus Emre' nin “insan sevgisi, insanın gönlünü almak ya da Başkan Başdeğirmen’ in dillendirmesiyle “insanımıza dokunmak”, “Gönül Belediyeciliği’ ni geliştirmek konulu bir benzer felsefe o yıllarda da geliştirilir.                                               

Büyük yol kat edilir. Silahla getirilemeyen barış, dayanışma bu üç büyüğün dudaklarından dökülen, özde Allah sevgisi ruhu taşıyan, duaya benzer slogan sözler dalga-dalga yayılır.                 Kan görmekten bıkan Anadolu insanı için bilginlerin sözleri insanlarımız için bir ilaç olur.                                    

                                                                        *

Yıllara dayalı İç kavgalar, cinayetler arttıkça yayılan bilge insanların güzel sözleri ilahi müzik şeklinde daha da yüreklerde Allah sevgisi, insana yürekten dokunuşu daha da artırır.

Hacı Bektaş Veli, Mevlâna ve Yunus Emre gibi âlimlere, ilerleyen yüzyıllar içinde: Fuzuli, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Taptuk Emre, Ahmet Yesevi, Dadaloğlu, Kaygusuz Abdal, Veysel Karani bu sevgi ve ılık rüzgârı estirirler.

Söz konusu Anadolu bilginlerinin ortak kaygı ve konusu Anadolu’da “sevgi, dayanışma, kardeşlik duygusunu yaratmaktır. İnsanımıza dokunuşta bulunmak akan kanı durdurur.

Özel Okullara 65 Milyon Lira Para Cezası Özel Okullara 65 Milyon Lira Para Cezası

Sözleri, şiirleri insanımıza dokunmak anlamında şarlatanlıklar karşısında ilaç olur. İslamın karşısında olan Haçlıların, eşkıyaların yüzyıllarca devam eden hunharlıkları, şeytanlıkları, cinayetleri Anadolu bilginlerinin Allah sevgisine dayalı insan dayalı maya tutmuştur.

Sözlerimi bağlamak istersem: Isparta Belediye Başkanlığı’nı kim alacak sorusuna verilen cevap işte bu tarihi yaşanmış olaylarla birlikte acıları azaltan “sevgi”, insanımıza dokunmak “anlamı taşıyan davranışlar içinde olan seçimi alır.

Cefakâr milletimizin beklediği sevgidir. İster elmastan evler yapın, camdan yollar yaparsanız yapın sevgi olmadan, insanımızın kalbine, engin sevgisini alamamışsanız seçimi kaybedersiniz.

                                                                         * 

Daha doğrusu insanımızın gönlünü alan, insanımızın kalbini kazanan, dokunabilen hangi sayın başkan bu duyguyu erişebilmişse, bunu seçim çalışmalarında başarmışsa o sayın başkan seçimi alır.

Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, salı pazarında esnaf ziyaretinde bulunurken bir Sayın Esnaf, “Başkanım Isparta seninle beraber. Sırtınız hayatta yere gelmez. Senin kişiliğin bize yeter. Gönlümüzden söylüyoruz. Biz değil Isparta bunu söylüyor. Allah razı olsun, sen geldin Isparta güzelleşti başkanım” dememiş miydi? Yüzyıllar önce toplumumuz çaresizken ortaya çıkan Hacı Bektaş Veli, Mevlâna ve Yunus Emre insanımızın yüreklerine dokumuşlardı. Akan kan durmuştu. Silahların halledemediğini yüreklere girilerek halledilmişti.

B. AYGÜN/ Emekli Öğretm. 2024-Isparta