Isparta Camlı Camii Yanında 25 yıldır faaliyet gösteren Aker ,kentte ağaç fidanlarına ve süs bitkilerine rekor düzeyde talep olduğunu belirtti.

Isparta gül lavanta ve elma ağaçlarından sonra badem üretiminde ihracata hazırlandığını belirten Aker ,  “Gülün ana vatanı biliyorsunuz ki Isparta’dadır. Bir kişi gül alacağı zaman internette ilk olarak Isparta’yı araştırır. Aynı zamanda her yıl elma üretiyoruz. Bu elmaların ardından da şehrimiz tanınıyor. Bu yüzden özellikle elma , gül ve lavanta  ilgili tüm konularda Isparta öne çıkar oldu. Bu sayede hobi veya ticari amaçlı olarak kentte yoğun bir fide satışı var. Vatandaşlar ufak bahçelerine dahi fidan dikiyor.” Dedi.

Isparta’da fidan yetiştiriciliği satışını yapan Aker , “Son zamanlarda çok yoğun bir şekilde fidan sattıklarını belirterek “Her sene fidan satışları Kasım ayında başlar. Bu fidanlar Kasım Ayından Nisan ayına kadar devam ediyor. Bu dönemde üreticiler hep fidan satıyor. Nisan ayından Kasım ayına kadar ise süs bitkilerinin en uygun dikim zamanıdır. Bu aylarda ise süs bitki satışları yoğun olarak devam ediyor. Yılın 12 ayı sürekli bir hareketlilik yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

ISPARTA TARIMDA ÖNCÜ BİR KENT                             

Fidan satışlarını Isparta halkının yoğun bir talep oluştuğunu ve aynı zamanda diğer illerden yoğun talep aldıklarını belirten Aker , “İlimizde fide satışları günden güne yıldan yıla artış gösteriyor. Aynı zamanda il dışından Türkiye’nin tüm illerinden talep patlaması yaşanıyor. Bunun haricinde Isparta tarımda özellikle elma fidaninda öncü bir kent bu sayede artık yurt dışına birçok ülkeye fidan ihracat ediliyor. Bu talep de kentimizin adını duyurması ve kaliteli ürün yetiştirmesi sayesinde oldu.” İfadelerini kullandı.

ŞİMDİ DE BADEM FİDESİ

Elma ve gül fidan üretiminde büyük bir talebi karşılayan Ispartalı üreticiler sektörde büyük bir boşluk olan badem fidesi üretmeyi amaçlıyor diyen Aker , “Birçok fidanda kent olarak öncüyüz. Şimdi sektörde bir boşluk var o da bademdir. Isparta’da birçok üretici bu durumun farkına vardı. Bu yüzden badem satışlarımız yavaş yavaş hız kazanıyor. Geçmişe dönük bakıldığında Isparta’da artık eskisi gibi keskin soğuk olmuyor. Geçen yıl soğuklar birçok ilçede yumuşak hissedildi. Şuan Aralık ayına girmemize az kaldı ve hala daha soğuklar etkisini göstermedi. Bunu fark eden üreticiler araştırma yaptığında badem gibi pek çok fidenin yetiştirileceğini biliyor. Bu yüzden alımlar başladı” dedi.

ISPARTA’DA ARTIK ZEYTİN DİKEN BİLE VAR

Bir ağacın yetişmesinde en önemli şeyin iklim olduğunu belirten üretici Aker , “Şuan zeytin ağaçları satışları da var. Bu şu şekilde oluyor. İklim biraz daha yumuşak olduğu için bir kişi denemek için dikiyor. Baktı ki yetişiyor. Ondan gören komşusu akrabası veya dostları onlarda deneme amaçlı dikiyor. Bu sayede artık zeytin ağacı da yaygınlaşmaya başladı.”

Antalya'da Denetimler Hız Kesmedi Antalya'da Denetimler Hız Kesmedi

FİDAN DİKİMİNDE YAYGINLAŞMA İSTİHDAMI ARTIRIR

“Fidan dikimi çok karlı ve bereketli bir iş halini alıyor. Bu kentimiz için iyi bir gelir kaynağı oluyor. Hem boş araziler verimli değerlendiriliyor hem de yüksek kar getiren ürünler dikiliyor. Bu sayede 3’er 5’er kişiden başlayarak birçok kişi istihdam görüyor. Şuanda online satışlara yöneldiğimizde kentimizin elma ve gül üretimindeki başarısından dolayı her yerden çok fazla talep görüyoruz. Şuan en ucuz fide 20 liradan başlayıp en pahalısı 100 lirayı buluyor. Aynı zamanda bahçe düzenleme ve peyzaj hizmeti de veriyoruz. Yeni başlayan vatandaşlar bu konuda işin uzmanlarından yardım ve bilgi alabilir.  

ISPARTA’DA EN ÇOK SATILAN FİDAN 

“En çok satılan fide şüphesiz elma fidanıdır. Bunun ardından gül ve lavanta geliyor. Bunların haricinde yeni filizlenip talep gören kayısı fidanı ve ihracata hazırlanan badem fidanı geliyor.” İfadelerini kullandı.

Haber/ Ali Rıza Cesur