Genel Meclisi MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz, İl Özel İdaresi’nin 2015 yılı 52 milyon TL'lik bütçesini eleştirdi. Araz, "bu kadar ödenekle hizmet üretmek mümkün değil" dedi.

İl Genel Meclisi MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz. İl Özel İdaresi’nin 2015 yılı bütçesini değerlendirdi. 52 milyon TL'lik bütçe ile yatırım yapmanın mümkün olmadığını belirten Araz, şu açıklamalarda bulundu:

BU BÜTÇE YETERSİZDİR

52 milyon liranın neyi hayal olur? 52 milyon lira para var bunu hayal etsen ne olur, hayal etmesen ne olur? Biz 20 gün boyunca 1 metre kumaşla 100 kiloluk adama gömlek dikmeye çalıştık. Dik dike bilirsen. Yapılan budur 20 gündür. Bütçe yetersiz. Bu yüzden bütçenin gider kalemlerini reddettik, gelir kalemlerine tamam dedik. Giderde birincisi yatırımı reddettik. Yol Şube Müdürlüğü'ne 1 milyon 017 TL para ayrılmıştır. Yol Şube Müdürüne sunum yaparken, bu paranın içinde planladığımız 1 kilometre yol var mı dedim? Yok dedi. nedir bu para dedim. Bu para mevcut yolların bakım ve onarımı ile tabela için harcayacağız dedi. Planlanan bir yok.

İÇME SUYU ŞEBEKELERİ ASBETLİ

AK Partili meclis üyeleri tarafından verilen önergelerin yüzde 60-70'i kanalizasyon, içme suyu ve su deposu ile ilgili. Biz bunları gündeme alırken bütçe imkanları dahilinde diyoruz. Ama bütçe 52 milyon olduğu için imkan vermiyor. Neden yüzde 60-70'i kanalizasyon, içme suyu ve su deposu? Çünkü köylerimizin tamamına yakınında içme suyu aspesli boru, çoğu köyümüzün kanalizasyonu yok, su depolan sıhhi değil. Bu yüzden bu önergeler veriliyor. Önergeler ihtiyaca binayen verilir. Elinde para olmazsa, sen 52 Milyonun kaçını harcayacaksın?

YÜZDE 19*U YATIRIMA

İmar Müdürümüz sunum yaptı. Kapatılan belediye sınırları içerisindeki evlerin kapı numaraları yok. Bunlara kapı numara almanın bedeli 50 milyon TL. Başka bir şey söylemeye gerek var mı? Yok. Bu imar çalışmasının yaklaşık maliyet bedeli 50 milyon TL. 52 milyon liralık bütçenin yüzde 19'u yatırım. Yatının da böyle yatırım. Zaten 52 milyonun 19 milyonu personel gideri. Biz neden reddettik? Orada sunum yapılıyor. Deniyor ki; 2014 bütçesi 27 milyondu yüzde 180 gerçekleşti. Böyle bir bütçe olabilir mi? Bir bütçe yüzde 20-30 artabilir, işte o hayali bütçedir. AK Partili arkadaşlar hep şunu vurgulamaya çalıştılar; 52 milyon lirayla yola çıkalım da o 152 milyon olur. Hayali bütçe bu işte.

TEKNİK YÖNDEN DOĞRU AMA...

Orada üst üste sordum meclis başkanı mikrofonu kapatıverdi. sandalyesini döndürüyor. Madem tamam bu bütçeyi kabul edelim ama bize deyin ki, 52 milyon TL ama bakanlıklardan para gelir bu 152 milyon TL olur. Bu rakamın sözünü verin diye üst üste soruyorum cevap alamıyorum. Ucu açık ben bu bütçenin neresini kabul edeyim? Teknik yönden çok iyi hazırlanmış bir bütçe. Bürokrasi bu konuda çok iyi çalışmış. Hiçbir eksiklik, aksaklık yok. Genel kurallara uygun olmuş. Genel bütçenin teknik yönünü kabul ettik, içeriğini reddettik. Orada AK Partili arkadaşlar ayrım yapamadılar. Bizi siyasi davranmakla suçladılar ama siyasi davransak AK Partili belediye meclis üyeleri gibi her şeyi reddederiz. Ama biz her şeyi reddetmedik."

MAKAM ARACI ELEŞTİRİSİ

MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz, İl Genel Meclisi başkanlık makamına tahsis edilen araçla ilgili de eleştirilerde bulundu. Kısıtlı bütçe imkânlarıyla böyle bir uygulamanın yanlış olduğunu belirten Araz, şöyle devam etti:

"Ali Beyin aracı kendisinin makam aracı değilmiş. Ancak kendi meclis üyelerinin haberi yok bundan. Çünkü Eğirdir AK Partili Belediye Meclisi, eski Barla Belediye Başkanı Mehmet bey çıktı; 'muhtarlara veriliyor da il genel meclisi başkanım makam aracı hak etmiyor mu dedi. Orada da aynı cevabı verdim. O makam aracı değilmiş. Bugüne kadar bana kullanmak nasip olmadı ama il genci meclis üyelerine alınmış. Ali Bolat'ın bu konuda beyanları var. Ama bu beyanlardan kendi meclis üyelerinin haberi yok. Ancak Sayın meclis başkanımızın söylediği sözlere biz güvenmek zorundayız. Makam aracı olmadığını beyan ediyor biz bu beyanı kabul ediyoruz. Bu il genel meclis üyelerinin kullanımı için alınmış bir araç. Bugüne kadar biz kullanmadık ama belki biz de kullanırız. Ama bizim ihtiyacımız yok.

Kısıtlı bütçe içerisinde bana göre makam aracı olmamalı. Ama meclis üyelerinin kullanımı için bir geniş araç var. O araç komisyon üyeleri tarafından kullanılıyor. AK Partili üyeleri ifade etti Valilik tarafından bizim haberimiz olmadan alınmış dediler."