15 Temmuz kanlı darbe girişimi ile ilgili haklarında soruşturma başlatılan, Isparta Afet ve Acil Durum Müdürlüğü çalışanlarından ikisi tutuklu beş sanıkla ilgili hazırlanan iddianame Isparta 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Silahlı terör örgütüne üye olma ve anasal düzeni ortadan kaldırma suçları ile yapılacak yargılamanın ilk duruşmasının 5 Nisan’da yapılacağı öğrenildi.    
 
İddianamede olay gecesine ilişkin alınan tanık ifadelerinde çarpıcı iddialara yer verildi. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde Arama Kurtarma Teknisyeni olarak görev yapan M.K. bilgi sahibi olarak verdiği ifade de İl Afet ve Acil Durum müdürü Muhammet Arabacı'nın kendisini aradığını, herhangi bir olay olup olmadığım sorduğunu, bir olay olduğunda kendisine haber verilmesini söylediğini belirtti.

ÖZEL ŞARTLARLA KARDEŞİNİ AFAD’A İŞE ALMIŞ 

Tanık ifadesinde Muhammet Arabacı'nın gezi olayları tam yoğunlaşmadan ve yayılmadan önce 2013 yılı kötü olacak fakat 2015 yılı daha da kötü olacak şeklinde sözler söylediğini, ayrıca 17-25 aralık olaylarından sonra bu olaylar ile ilgili olarak personelin görüşünü sorduğunu, kardeşi olan Beytullah Arabacı'yı da kişiye özel şartlarla AFAD'a işe aldığını, daha sonra bu şahsın Süleyman Demirel Üniversitesine geçiş yaptığını, bildiği kadarıyla da açığa alındığını, Muhammet Arabacı'nın 15 temmuz akşamı darbe girişimine karşı alınan tedbirlerle sergilediği tutum ve davranışlarda paralel yapıya açıkça hizmet ettiğini düşündüğü iddianameye yansıdı.

VATANDAŞ NEDEN SOKAĞA ÇIKTI

Isparta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde görevli Arama Kurtarma Teknisyeni olarak çalışan M. Ç. ise bilgi sahibi olarak alınan ifadesinde, Osman Demiray'ın kendilerine, "bu böyle olmaz, vatandaş neden sokağa çıktı, neden bu işlere müdahil oluyor, tankların ve askerin önüne neden vatandaş çıkıyor, neden vatandaşlar sokağa dökülüyor" dediğini, bunun üzerine sert bir şekilde, "vatandaş çıkmayacak da kim çıkacak, vatanımıza vatandaş sahip çıkmazsa kim sahip çıkacak" dediğini, bunun üzerine Osman Demiray'ın "polis çıksın" dediğini, yine kendisinin sert bir şekilde tepki göstererek "Polis sayısı az. nasıl sahip çıksın" dediğini, daha sonra Osman Demiray'ın odayı terk ettiğini, ayrıca burumlarında bulunan Arama Kurtarma Teknisyeni olan Yakup Veysel Çoşgun’un Fetö.'PDY terör örgütü üyesi olduğunu bildiğini, kendisinin 17-25 aralık sonrasında dahi bu örgütün içerisinde olduğunu, Yakup Veysel Coşgun'un da bu durumu aleni bir şekilde her yerde ve her ortamda ifade ettiği belirtiliyor.

ARAÇLAR GÖLTAŞ RAMPASINDAN GERİ ÇEVRİLMİŞ

İddianamede ki tanık ifadelerinde valilikten ilk gelen haber doğrultusunda araçların yola çıktığı belirtiliyken AFAD Müdürü Arabacı’nın gelmesinin ardından “Valilikten emir yok ki, sen Yakup'u ara geri dönsün" diyerek yola çıkan aracı geri çağırdığına dikkat çekiliyor. Olay sırasında bir AFAD çalışanı "ya müdür ne yapmaya çalışıyor resmen paralelcilere hizmet ediyor neden giden aracı geri çağırıyor" diyerek odadan çıktığı, belirilirken ilgili ifadede şunlara yer veriliyor “Muhammet Arabacı'yı o gün telaşlı, ne yapacağını bilmez bir ruh hali ve tavrı içerisinde olduğunu gördüğünü, en ufak bir kararda bile kendilerine ne yapalım diye sorduğunu, daha sonra müdürün hadi çıkalım dediğini ve araçlarla birlikte havaalanına doğru gittiklerini, Göltaş rampasına vardıklarında durduklarını, personelin araçlardan inerek müdürün yanında toplandıklarını, bu sırada müdürün "aşağı tükürsen sakal, yukarıya tükürsen bıyık, gitsen olmaz, gitmesen olmaz" gibi sözler söylediğini ve personele ne yapacaklarını sorduğunu, kendisine valilikten bir emrin gelmediğini, Başkanlıktan da talimat gelmediğini söylediğini, kendilerinin de müdürüm siz ne derseniz onu yapalım dediklerini, müdürün de geri dönelim kuruma gidelim dediğini ve araçlara binerek kuruma gittiklerini beyan ettiği”

BANK ASYA EYLEMLERİNE KATILDI İDDİASI

AFAD Arama Kurtarma Teknisyenlerinden A. Ö. bilgi sahibi olarak verdiği ifadede, yaklaşık 1.5 yıl kadar AFAD çalışanlarından birisinin Fetullah Gülen'i kastederek "Fetoş" dediğini, bunun üzerine Yakup Veysel Çoşgun'un bu şekilde konuşma diyerek tepki gösterdiğini, hatta Yakup Veysel Çoşgun'un Bankasya eylemine katıldığını duyduğunu belirtiyor.

Savcılık iddianamesinde Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğünce bylock sorgulama modülü üzerinde 08/08/2016 tarihinde yapılan sorgulamada şüpheli Yusuf Uyan'ın ….. sıra numarasıyla bylock isimli gizli yazışma programını kullandığının tespit edildiği, ayrıca şüphelilerden Recep Karakaya ve Osman Demiray'ın bylock kullanıcısı olan şüpheli Yusuf Uyan’la yoğun irtibatlarının olduğunun belirlendiğine dikkat çekiliyor.

ANAYASAL DÜZENİ ORTADAN KALDIRMAYA TEŞEBBÜS

İddianamede sanıkların Fetullah Gülen'in kurucusu ve yöneticisi olduğu FETÖ PDY Terör örgütünün üyesi oldukları ve bu örgüt tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilmeye çalışılan darbe teşebbüsüne örgütsel faaliyetleri çerçevesinde iştirak ettikleri, şüphelilerin Valilik Makamınca verilen emirlere uygun davranmayarak bu tutum içerisinde oldukları, şüphelilerin bu kapsamda anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçunu işledikleri, şüphelilerin üyesi oldukları silahlı terör örgütü bünyesinde örgüt lideri olan Fetullah Gülen'in emir ve talimatları doğrultusunda birlikte hareket ettiklerinin anlaşıldığı belirtilerek Silahlı terör örgütüne üye olma ve anasal düzeni ortadan kaldırma suçlarından cezalandırılmaları talep ediliyor. Sanıkların 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaları 5 Nisan’da yapılacak.