Balıkçılığın duayeni Yaşar Ergül ile başlayan başarı hikayesi yıllar geçtikçe devam etti ve Aksu’da bugün 10 adet balık işletmesi oluştu. İşletmelerde 40 kişi istihdam edilirken her yıl ortalama Aksu ekonomisine 16 milyon lira katkı sağlanıyor.

Bayrağı babası Yaşar Ergül’den devralan ikinci kuşak balık yetiştiricisi Önder Ergül’ün gelecek hayalleri büyük. Aynı zamanda ISUBÜ Su Ürünleri Fakültesinden mühendis olarak mezun olan Önder Ergül, Aksu’da alabalık üretiminin geleceğine yönelik önemli projeleri var.

ÖNCE EKSİKLİKLER TAMAMLANACAK

Aksu İlçesinin doğal tabiatıyla, tarihi geçmişiyle, turizm çeşitliliğiyle ve sahip olduğu su kaynaklarıyla bulunmaz bir cennet olduğuna dikkat çeken Önder Ergül; “Ancak büyük altyapı eksikliklerimiz var. Dışarıdan gelen bir misafiri ağırlayabilecek bir durumda değiliz.

Çok fazla eksiğimiz var. Konaklama olsun, restoranlarımız olsun, yollarımız olsun, buna benzer çok eksiğimiz var. Sosyal tesislerin çoğalması lazım” diye konuştu.

BALIĞIN KATMA DEĞERİ YÜKSELECEK

Aksu’da üretilen balığın katma değerini yükseltmek için çalışmalar yapacağını ifade eden Önder Ergül; “Aksu balığı ortalama iki yılda sofralık hale geliyor. Suyumuz soğuk, buda balığın geç gelişmesini ve lezzetli olmasını sağlıyor. Onun için Aksu balığı bir numara.

Ancak pazara çıktığınız zaman maalesef hangi balık daha hesaplıysa o tercih ediliyor. Yani bir yılda sofralık hale gelen balık ile iki yılda sofralık hale gelen balık aynı şartlarda rekabet ediyor. Biz Aksu’da balık yetiştiricileri olarak balığımıza güveniyoruz ve balığımızı en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Bunu için yeni projelerimiz var” dedi.

BALIK FABRİKADA İŞLENECEK

Balığın pazarlanmasında aracıların kaldırılması gerektiğine vurgu yapan Önder Ergül; “Balığı biz üretiyoruz başka bir firma geliyor balığı işliyor ve satıyor. Neden biz balığı işleyerek satmayalım? Neden bütün kazanç Aksu’da kalmasın? Neden daha fazla istihdam sağlanmasın?

Aracıları ortadan kaldırarak direkt pazara vermemiz lazım. Bu güç bizde var. Pandemi nedeniyle biraz çalkantılı dönem yaşıyoruz. İhracat azaldı. Son dört yıldır zararına, maliyetine üretim yapıldı. Doların ani inişli-çıkışlı durumları maliyetleri arttırdı. İnşallah pandemi sürecinin sona ermesiyle birlikte istikrarlı bir ortam oluşacak. Ümidimiz bu yöndedir. Yeni yatırım yapabilmemiz için ortamın normalleşmesi gerekiyor. İstikrara kavuşması gerekiyor. Biz kendimize güveniyoruz ve Aksu balığını işleyerek katama değerini daha fazla yükselteceğiz.

Burada bir işleme fabrikası kuracağız. Protein değeri yüksek sofraların vazgeçilmezi Aksu balığını daha değerli hale getireceğiz. Balığı fabrikada işleyerek füme veya fileto şeklinde pazarlayacağız. Hem daha fazla istihdam yaratacağız hem de Aksu ve bölge ekonomisine daha fazla katkı sağlayacağız” diye konuştu.